Konik vast in raster op Waalstrand Weurt

Za. 31 – 08 – 2013

Zaterdag 31 kwam bij FREE Nature de melding binnen van een konik die vast zat in het raster bij de Uiterwaarden in Weurt. Nadat de beheerder te plekke kwam bleek het raster te zijn geforceerd waardoor het leek alsof er een opening in zat. Dit was schijn en één van de konikpaarden was hier vast komen te zitten.

In de Uiterwaard bij Weurt grazen kuddes koniks en rode geuzen, samen geven zij het landschap vorm. Om de dieren in het gebied te houden staat er een hekwerk. Deze loopt over het waalstrand door tot aan de rivier. Voor het publiek is het gebied vrij toegankelijk en men mag er vrij rondstruinen.

De afgelopen periode is al meerdere malen waargenomen dat het raster op het strand wordt ontzet om zo een gemakkelijke wandeling langs de rivier te kunnen maken. Helaas is het hier technisch niet mogelijk een klaphek te plaatsen. Doordat dit deel van het gebied regelmatig overstroomt tijdens hoogwater zou dit klaphek door de kracht van de rivier worden ontzet. Wel is er op het strand een overstap over de draad aanwezig, dichter bij de dijk zijn er klaphekjes. Blijkbaar wordt de overstap dit door sommige passanten als onvoldoende beschouwd. Enkele draden waren naar beneden getrokken en aan elkaar vastgebonden. Zo leek het alsof mens en dier vrij het gebied in en uit konden lopen door over de draad te stappen. Hierin is één van de koniks vast komen te zitten.

De verwonding van het dier bleken helaas dermate ernstig dat we het dier hebben moeten laten inslapen. Doordat het dier vast zat met één van zijn benen is hij hier dermate hard aan gaan trekken dat er open wonden zijn ontstaan. Na overleg met de veearts is besloten dat vanuit het oogpunt van dierwelzijn en ethiek het het beste was om het dier te laten inslapen.

Het raster is gerepareerd en er is een tweede overstap geplaatst. Mocht u toch iets opmerkelijk waarnemen dan kunt u dit altijd melden via ons algemene noodnummer; 06 – 29 01 57 31