Laagwater in de Grensmaas

Vr. 30 – 08 - 2013

Het is een zomer vol extremen. Nog geen drie maanden geleden hadden we zomers hoogwater in de Waal, nu staat het water extreem laag in de Grensmaas. Lokaal kan je zonder te zwemmen zo naar BelgiŽ oversteken

De Grensmaas is de enige grindrivier van Nederland. Ter hoogte van Maastricht splits de Maas zich in de Grensmaas en het Julianakanaal. Waar het kanaal de scheepvaart dient en op peil wordt gehouden, is de Grensmaas ťťn van de meeste natuurlijke rivieren van Nederland. En daar horen wisselende waterstanden als vanzelfsprekend bij. Meer dan andere rivieren ligt de grensmaas ingeklemd met extreme peilverschillen. Nu na een warme en droge zomer is het waterpeil gezakt en is de grindbedding bloot komen te liggen.

In veel natuurontwikkelingsgebied langs de grensmaas grazen Koniks en Galloways. Aan de Nederlandse kant gaat het om dieren van FREE Nature, aan de Belgische kant dieren van het Belgisch Limburgs Landschap. Zonder moeite kunnen de dieren op veel plaatsen nu oversteken en elkaar ontmoeten. Elders stroomt nog een kleine laatste reststroom. Voor de beheerders geen probleem, het is juist deze dynamiek die we ambiŽren. Door dynamiek van begrazing en rivier ontstaan zo rijke landschappen vol met planten en dieren en volop ruimte om van te genieten.