Spectaculaire aantallen kleine vossen

Kleine vos beleeft beste jaar ooit op de Staart bij Oud-beijerland

Wo. 21 – 08 - 2013

Er doen al volop berichten de ronde dat dit de beste vlinderzomer van deze eeuw is. De combinatie van een koude winter en een laat voorjaar heeft ervoor gezorgd dat de vegetatie langzaam is gegroeid en dat er altijd goede kwaliteit voedsel voor de rupsen beschikbaar was. En het lekkere warme zomerweer is ideaal voor de vlinders.

Op de Staart bij Oud-beijerland, 28 hectare groot, viert de kleine vos hoogtij. Er groeit hier veel brandnetel, de voedselplant van de rupsen. De nu bloeiende ruigtekruiden als grote klis, koniginnenkruid, jacobskruiskruid en guldenroede zorgen voor een gedekt tafeltje. Op een recente inventarisatieronde zijn er maar liefst 2700 geteld! Een ongekend hoog aantal. Op veel plekken loop je letterlijk door de wolken vlinders.

Naast de kleine vossen vliegen er ook volop andere vlinders, zoals zandoogjes, atalanta’s, oranje luzernevlinders en icarusblauwtjes. Maar ook libellen zoals paardenbijters en heidelibellen zijn nu talrijk. Vele sprinkhanen laten vanuit het gras en de ruigte van zich horen.

De Staart was 10 jaar geleden nog een aardappelakker. Het Hoekschewaards Landschap is beheerder van het natuurgebied dat zich volledig vrij mag ontwikkelen. Kuddes Schotse Hooglanders en koniks leven jaarrond op de Staart. De voormalige akkers ontwikkelen zich tot een bloemrijke ruigte. Er is veel variatie, van kort kruidenrijk grasland tot hoog opgaande ruigte en struwelen. En juist deze variatie zorgt ervoor dat veel insecten zich er thuis voelen. Getuige ook deze enorme aantallen vlinders. De Staart is vrij toegankelijk, kom het zelf beleven!