2013 juli - september

Grote Klis, jaarlijks terugkerende vragen
30 september 2013

Langzaam maar zeker loopt de vacht van grote grazers vol met de zaaddozen van de grote klis. Jaarlijks krijgt FREE Nature hier vragen over. Er is echter geen reden tot zorg,
Lees meer...


Hoe vergaat het Hollandse Koniks in Letland?
24 september 2013

Dat vroeg FREE’er Fokko Erhart zich deze zomer af, toen hij op bezoek was in deze Baltische staat Rusland. De vraag bleek niet moeilijk te beantwoorden, deze natuurpaardjes hebben de harten van vele Letten veroverd.
Lees meer...


Liever ruig de winter in
16 september 2013

In de gebieden waar de grazers van FREE Nature leven barst het ook in het najaar van het leven. Zaden en bessen vormen de wintervoorraad voor allerlei dieren.
Lees meer...


20 jaar Millingerwaard gevierd
10 september 2013

Afgelopen zondag en maandag is gevierd dat de Millingerwaard al twintig jaar verrast. De komende jaren staan nog grote veranderingen op stapel
Lees meer...


Heropening Wisentenpad in duinen Kennemerland
10 september 2013

Op zondag 15 september a.s. gaat om 12.00 uur het Wisentenpad door een deel van het Kraansvlak weer open. Boswachters en vrijwilligers betrokken bij het wisentenproject zullen aanwezig zijn.
Lees meer...


Bronst loopt ten einde
2 september 2013

Nee niet de bronst van de edelherten, die moet nog beginnen. De bronst periode van de wilde levende runderenis dan allang afgelopen. Langzaam wordt dit fenomeen steeds zichtbaarder.
Lees meer...


Konik vast in raster op Waalstrand Weurt
31 augustus 2013

Zaterdag 31 kwam bij FREE Nature de melding binnen van een konik die vast zat in het raster bij de Uiterwaarden in Weurt. Nadat de beheerder te plekke kwam bleek het raster te zijn geforceerd.
Lees meer...


Laagwater in de Grensmaas
30 augustus 2013

Nog geen drie maanden geleden hadden we zomers hoogwater, nu staat het water extreem laag in de Grensmaas. Lokaal kan je zo naar België oversteken
Lees meer...


Levendige picknick in Beuningse Uiterwaarden
25 augustus 2013

Iedereen was vandaag welkom om te komen genieten van van natuur, muziek, workshops en wildernisvlees in de uiterwaarden bij Beuningen
Lees meer...


Sikkelsprinkhaan koloniseert de Overdiemerpolder
22 augustus 2013

Tijdens een recente inventarisatieronde is de zeldzame sikkelsprinkhaan aangetroffen in de Overdiemerpolder. Deze zeldzame sprinkhaan is een goede indicator voor structuurrijke bosranden.
Lees meer...


Spectaculaire aantallen kleine vossen
21 augustus 2013

Er doen al volop berichten de ronde dat dit de beste vlinderzomer van deze eeuw is. De combinatie van een koude winter en een laat voorjaar heeft ervoor gezorgd dat de vegetatie langzaam is gegroeid en dat er altijd goede kwaliteit voedsel voor de rupsen beschikbaar was.
Lees meer...


Vrijwilligster maakt Schotse Hooglander knuffels
20 augustus 2013

Opzoek naar een uniek cadeautje? Bestel dan nu één van de unieke Schotse Hooglander knuffels bij vrijwilligster Netty Roelofs van FREE Nature en de Federatie Broekpolder.
Lees meer...


Areaal lange ereprijs groeit dankzij extensieve begrazing
8 augustus 2013

In de Vechterweerd bloeit de Lange Ereprijs nu volop. De afgelopen jaren is de verspreiding en zijn de aantallen van deze vrij zeldzame plant toegenomen. Lange ereprijs is een plant van oeverruigten en ruige graslanden.
Lees meer...


Wolf Luttelgeest is raszuiver en afkomstig uit Oost-Europa
7 augustus 2013

De vrouwtjeswolf die onlangs dood is aangetroffen bij Luttelgeest blijkt een raszuivere wolf te zijn. Waarschijnlijk komt het dier oorspronkelijk uit Oost-Europa. Het is bovendien (tamelijk) waarschijnlijk dat de wolvin uit eigen beweging naar Nederland is gekomen.
Lees meer...


Wisenten bij Vroege Vogels TV
25 juli 2013

Onlangs was VARA’s Vroege Vogels TV op bezoek bij de wisenten in het Kraansvlak. Hier constateerde ze dat het goed gaat met de wisenten hier. Zie hier de verslaglegging van VARA’s Vroege Vogels.
Lees meer...


Wisentengroep Kraansvlak in vijf jaar tijd verviervoudigd
25 juli 2013

In de duinen bij Zandvoort startte in 2007 het eerste Nederlandse wisentenproject. De groep wisenten, Europese bizons, is inmiddels verviervoudigd en bestaat nu uit 24 dieren. De meerderheid van de dieren is in de wilde natuur van het Kraansvlak geboren.
Lees meer...


Explosie van Duizendguldenkruid op de Landtong Rozenburg
25 juli 2013

Midden tussen het duindoornstruweel en midden in de haven van Rotterdam vindt momenteel een explosie van duizendguldenkruid plaats. Om precies te zijn strandduizendguldenkruid.
Lees meer...


Zeldzame wolfsmelkwespvlinder profiteert van natuurlijke begrazing Munnikenland
11 juli 2013

De wolfsmelkwespvlinder is een zeldzame vlindersoort die we in Nederland vooral langs de grote rivieren tegen komen. Hier vindt hij nog zijn belangrijkst waardplant, de heksenmelk, en juist deze plant profiteert van natuurlijke begrazing.
Lees meer...


Onderzoek aan doodgereden ‘mogelijke wolf’
8 juli 2013

In de nacht van woensdag 3 op donderdag 4 juli werd bij Luttelgeest in de Noordoostpolder een sterk op een wolf gelijkend dier doodgereden. Dit zou zeer bijzonder zijn, want dan gaat het om de eerste vondst na ca. 150 jaar afwezigheid. Op vrijdag 5 juli is op dit dier sectie verricht.
Lees meer...


 

Meer nieuws