Ervaren grazers waden feilloos door water

Wo. 5 – 06 – 2013

Ervaring telt, en dat geldt zeker ook voor grote grazers in de natuur. Sociale kuddes met ervaren leiddieren weten feilloos waar ze wel en niet moeten zijn, ook wanneer een gebied onder water staat.

FREE Nature werkt in haar gebieden met zogenoemde sociale kuddes grote grazers. Dit zijn kuddes met jonge en oudere dieren die hun eigen sociale structuur bepalen. Oudere leiddieren weten feilloos hun weg door hun leefgebied te vinden en geven deze kennis door aan hun nakomelingen. Bovendien leven veel oudere leiddieren al hun hele leven in één en hetzelfde leefgebied en zijn de directe nazaten van dieren die hier soms wel meer dan 20 jaar geleden zijn geïntroduceerd.

Hoogwater

Voor de beheerder geeft dit veel rust. Al jaren zijn de dieren gewend dat er hoog water langs kan komen en dat ze dan naar hoger gelegen gebied worden gedreven. Maar ook zelf weten de dieren perfect hun weg door hun leefomgeving te vinden en al staat het gebied deels onder water ze weten feilloos hun vaste paden te vinden, nest als waar het hek, nu onder water, staat en waar ze dus niet kunnen komen. Het is al het ware als u in het pikke donker de weg door uw eigen huis moet vinden!