Ringslangen in het Wormdal

Wo. 1 – 05 – 2013

Onlangs werden er twee ringslangen waargenomen in het Wormdal in Limburg, voor deze locatie een bijzondere soort. Eentje was helaas niet meer in leven, de ander schoot vluchtig weg. Een teken dat het goed gaat met dit natuurgebied tegen de Duitse grens.

Ringslagen zijn vrij zeldzaam voor Zuid-Limburg en waren hier lange tijd uitgestorven. En populatie, net over de grens in Duitsland, vlak bij Aken aan de rand van de Eifel, wist zich echter te handhaven. Nu is de ringslang dus aan een opmars bezig. Waarschijnlijk heeft de populatie zich via de beken weten uit te breiden.

Lokale natuurverenigingen leggen broedhopen aan voor de overwintering en voortplanting van deze soort. Maar ook natuurlijke dynamiek zorgt voor goede schuilplaatsen. De beek de Worm kronkelt zich vrijelijk op de grens tussen Nederland en Duitsland. Lokaal zorgt hij voor afslag en neemt takken, bladeren en stammen mee in zijn loop. Op stromings luwe plekken legt de beek deze vervolgens op de oevers neer waardoor ook een natuurlijke manier broedhopen ontstaan.

Foto's: Herman Deckers