De winter voorbij? Meer bijgevoerd dan in andere jaren!

Do. 18 – 04 - 2013

De winter duurde lang, erg lang, en dat merkten ook de grote grazers in tal van natuurgebieden. Afgelopen winter is er op meer plekken bijgevoerd dan in andere jaren. Bijvoeren blijft de uitzondering op de regel bij FREE Nature, dit jaar was zo’n uitzondering. Lokaal stoppen beheerders nu met bijvoeren, elders gaan we nog een weekje door.

Voor het eerst in 12 jaar moest er afgelopen winter worden bijgevoerd in de uiterwaarden van het Munnikenland. Bijvoeren is ook een unicum in de Diezemonding rondom Den Bosch. In beide gebieden gaat de beheerder nog minimaal een weekje door met voeren, omdat er nog te weinig voedsel in het gebied aanwezig is. Anders is het in het Groenlanden complex van de Geldersche Poort. Hier zag de beheerder dat de Galloways en Koniks nauwelijks nog op het hooi afkwamen en dus blijkbaar elders hun korstje weer bij elkaar konden scharrelen. Hier is nu gestopt met bijvoeren. Hier zijn ook de dijkoversteken tot de uiterwaarden (Stadswaard, Oude Waal en Bizonbaai) weer open gezet.

Bijvoeren is bij FREE Nature de uitzondering op de regel. In alle gebieden wordt de grootte van de kudde aangepast op het voedselaanbod in de winterperiode. Doordat de winter nu langer duurde dan normaal moest er op verschillende plaatsen dus worden bijgevoerd om aan onze zorgplicht te voldoen. Een andere uitzondering vond plaats in enkele uiterwaardgebieden, bijvoorbeeld de uiterwaarden rondom Beuningen. Hoge water zorgde er hier voor dat veel van het nog aanwezig voedsel onder een laag zand en slib kwam te liggen. Aangezien de dieren (nog) niet vrij kunnen weg trekken naar hoger gelegen gronden leidt hoog water dus zo nu en dan tot bijvoeren.

FREE Nature kiest ervoor om bijvoeren zoveel mogelijk te beperken. Hierdoor hebben de dieren een maximale invloed op hun leefomgeving. Juist in de wintermaanden moeten ze dan opzoek naar alternatief voedsel en gaan ze onder andere snoeien van bomen en struiken.