Gallowayrunderen terug in Borgharen

en… mt kalfje !

wo. 10 – 04 - 2013

Het voorjaar breekt aan, de Maasoevers worden opgeruimd, en dan is het moment ook daar om de Galloway kudde terug te halen naar Borgharen. Dat is maandagavond 8 april gebeurd. Boer Limpens heeft de runderen samen met kuddebeheerder Patrick van den Burg in het Savelsbos bij Rijckholt opgehaald. Na het lossen maakten de dieren een buitengewoon vrolijke indruk. Huppelend en springend wisten ze precies waar ze naar toe wilden: het eiland Daal. Daar hebben ze rustig de eerste nacht doorgebracht. Dinsdagmiddag zijn ze richting stuw getrokken om het terrein weer eens even te verkennen en op zoek te gaan naar voedsel. Het is nu nog een beetje kaal maar met de regen en de stijgende temperaturen zal het groen de grond uit knallen.

In het Savelsbos heeft een van de koeien een kalfje gekregen. De verwachting is dat er dit voorjaar nog twee kalfjes bij komen. Let er als wandelaar wel op dat koeien altijd hun kalf beschermen. Blijf daarom uit de buurt van het kalf, k als het kalf ergens alleen in de ruigte ligt. Runderen verstoppen hun kalf vaak, om zelf te kunnen gaan eten. Als er meer kalfjes bijkomen zullen ze een creche vormen, waarover de moeders om beurten waken. Dan kunnen de vrije moeders intussen grazen. Houd uw hond aan de lijn.

  

Met de natuurlijke uitbreiding van de kudde is ook een groter leefgebied nodig. Het ziet er naar uit dat nog vr de zomer de afgegraven gronden tussen Itteren en Borgharen voor begrazing beschikbaar komen. Dit gebied is nu nog grotendeels onbegroeid, maar de runderen zullen er zeker verkenningstochtjes gaan maken. De komende jaren wordt het er groener en groener. En vooral ook mooier en mooier. Door de begrazing zal het een afwisselend gebied worden waar wilgenbosjes, meidoornstruwelen, bloemenruigtes en graslandjes elkaar afwisselen. Een walhalla voor vogels, vlinders en allerlei andere mooie dieren. En niet te vergeten, voor wandelaars!