2013 april - juni

Bijzondere planten op voormalig slibdepot De Staart
27 juni 2013

Tein jaar na de start van natuurlijke begrazing groeien rietorchis en kruidvlier waar in 2003 aardappels stonden
Lees meer...


Uiterwaarden weer droger, grazers op verkenning
15 juni 2013

De uiterwaarden vallen droog na het uitzonderlijke zomerhoogwater. De grazers van FREE Nature gaan op verkenning in hun leefgebied, waar een verse laag zand en slib is afgezet.
Lees meer...


Waterballet in de Loowaard
14 juni 2013

De grote grazers van FREE Nature voelen zich op hun gemak in het water. Dat bleek toen vorige week de uiterwaarden deels overstroomden. De dieren waren rustig en maakten zelfs gebruik van het water op hun ondergelopen leefgebied. Beheerder Fokko Erhart maakte dit filmpje in de Loowaard (gemeente Duiven).
Lees meer...


Schooltv weekjournaal bezoek Erlecomse waard
7 juni 2013

Vanmorgen heeft de het Schooltv weekjournaal een item uitgezonden over het hoogwater. Zelden stijgt de rivier in juni tot een stand van 13.65 m +N.A.P. te Lobith. Hiervoor zijn opnames gemaakt in de Erlecomse waard van Staatsbosbeheer. Dit gebied trekt de aandacht van de media, omdat besloten is om de paarden en runderen van FREE Nature niet te evacueren, maar tijdens het hoogwater op een eiland te laten staat. Naar verwachting is het water op de rivier maandag alweer 1 meter gezakt.
Lees meer...


Ervaren grazers waden feilloos door water
5 juni 2013

Ervaring telt, en dat geldt zeker ook voor grote grazers in de natuur. Sociale kuddes met ervaren leiddieren weten feilloos waar ze wel en niet moeten zijn, ook wanneer een gebied onder water staat.
Lees meer...


Grazers Erlecomse waard komen tijdelijk op een eiland
4 juni 2013

Het hoge water bereikt komende vrijdag zijn hoogste punt. De dieren in de Erlecomse waard komen dan tijdelijk op een eiland te staan. Voor de zekerheid hebben we een plan B achter de hand.
Lees meer...


Zomers hoogwater leidt tot unieke situatie
4 juni 2013

Hevig regenval in Duitsland en omstreken leidt tot uniek zomers hoog water. Prachtige natuurdynamiek, maar ook dynamiek die ervoor zorgt dat grazers omhoog moeten trekken.
Lees meer...


Natuurlijke begrazing tegen Reuzenberenklauw
30 mei 2013

Op steeds meer plekken in Nederland wordt de reuzenberenklauw als ongewenste soort verklaard. Het sap van deze plant kan behoorlijke brandwonden veroorzaken. De reuzenberenklauw blijkt bij natuurlijke begrazing te verdwijnen.
Lees meer...


Jaarverslag FREE Nature 2012
23 mei 2013

In 2012 vierde FREE Nature haar eerste lustrum. In dit eerste lustrumjaar heeft de geleidelijke groei van FREE Nature zich voortgezet. Zo was 2012 al met al een succesvol jaar voor FREE Nature.
Lees meer...


Frans bloed voor kudde wisenten Kraansvlak
23 mei 2013

Op 22 mei zijn drie wisentstieren uit het Zuid-Franse natuurgebied Réserve Biologique des Monts d’Azur verhuisd naar de duinen bij Zandvoort. De Franse stieren zorgen voor nieuw bloed in de kudde wisenten in het Kraansvlak.
Lees meer...


Vernatting Broekpolder trekt nu ook lepelaar aan!
21 mei 2013

Een jaar geleden was het er nog hoog en droog, en nu sinds deze week is de lepelaar gesignaleerd. Zo draagt de vernatting van de Broekpolder nu al bij aan een unieke wildernisbeleving vlak bij de stad
Lees meer...


FREE Nature launches English Leaflet on Natural Grazing
17 mei 2013

Natural grazing is all about the return f wild and semi wild grazers to their natural Habitat. But what does this mean? FREE Nature and Eurosite created a special leaflet to unravel the secrets about natural grazing.
Lees meer...


Adoptie in het Geuzenbos Amsterdam
16 mei 2013

Onlangs zag beheerder Arjen Boerman van FREE Nature iets opvallends. Een merrie liet tegelijk twee veulens drinken. De moeder van het geadopteerde veulen was veroverd door een andere harem waardoor het veulen het contact had verloren.
Lees meer...


Jaarverslag Geuzenbos Amsterdam 2012
15 mei 2013

Sinds 2007 werken Stichting Free Nature, DRO Amsterdam en Havenbedrijf Amsterdam samen om natuurgebied het Geuzenbos te beheren. Voor alle gebeurtenissen in 2012 lees het jaarverslag!
Lees meer...


Vroege geboortegolf wisenten
13 mei 2013

Na het heugelijke nieuws over de geboorte van het eerste wisentkalfje begin vorige week, is er wederom goed nieuws vanuit de wisentkudde: er is een tweede kalfje geboren!
Lees meer...


Verwilderen van Bulgaarse grazers
6 mei 2013

Het verwilderen van rund en paard vindt niet alleen in Nederland plaats, maar bijvoorbeeld ook in de Bulgaarse Rhodopen. Verwildering van de dieren hier gaat anders dan in Nederland, simpelweg omdat de omstandigheden anders zijn.
Lees meer...


Ringslangen in het Wormdal
1 mei 2013

Onlangs werden er twee ringslangen waargenomen in het Wormdal in Limburg. Ringslagen zijn vrij zeldzaam voor Zuid-Limburg en waren hier lange tijd uitgestorven.
Lees meer...


Grazers trekken terug naar zomers graasgronden
1 mei 2013

Bij natuurlijke begrazing wordt uitgegaan van jaarrond begrazing, dit omdat de dieren zowel ’s zomers als ’s winters een unieke rol in het landschap vervullen. Op een aantal plekken is dit echter niet mogelijk, het eiland van Brienenoord is zo’n plek.
Lees meer...


Magere merrie in het Geuzenbos
25 april 2013

De afgelopen dagen kwamen er bij ons veel vragen binnen over een magere merrie in het Geuzenbos bij Oostvoorne, een situatie die al langer bij ons bekend is en onze zorg heeft.
Lees meer...


Sleutelbloemen op De Rug aan de Maas
18 april 2013

In het door koniks begraasde natuurgebied de Rug aan de Maas bij Roosteren kondigen de sleutelbloemn de lente aan. Kom kijken!
Lees meer...


De winter voorbij? Meer bijgevoerd dan in andere jaren!
18 april 2013

De winter duurde lang, erg lang, en dat merkten ook de grote grazers in tal van natuurgebieden. Afgelopen winter is er op meer plekken bijgevoerd dan in andere jaren. Bijvoeren blijft de uitzondering op de regel bij FREE Nature.
Lees meer...


Wolf gefotografeerd OP 30 km van Emmen
15 april 2013

Eind vorige week is op een militair oefenterrein vlak over de Nederlandse grens bij het Duitse plaatsje Meppen een wolf op de foto gezet. Zo ver naar het westen is in Duitsland nog niet eerder een wolf met zekerheid vastgesteld.
Lees meer...


Gallowayrunderen terug in Borgharen
10 april 2013

Het voorjaar breekt aan, de Maasoevers worden opgeruimd, en dan is het moment ook daar om de Galloway kudde terug te halen naar Borgharen. Huppelend en springend wisten ze precies waar ze naar toe wilden: het eiland Daal
Lees meer...


Over hoe koeien vlees eten en stieren dat niet doen
4 april 2013

Eén keer in het jaar eet en koe bewust een stukje vlees, namelijk de moederkoek van haar pas geboren kalf. Om ervoor te zorgen dat het nieuwe kalf niet ontdekt wordt, wordt alles netjes opgeruimd.
Lees meer...


meer nieuws