Bijzondere vondst Munnikenland

Do. 15 – 03 – 2013

Kinderen vinden nogal eens iets bijzonders in de natuur, zo ook onlangs tijdens een struintocht in het Munnikenland. Al snel kwamen de kinderen aan met een onderkaak van één of ander groot beest. Uiteindelijk bleek het te gaan om een onderkaak van een rund uit de 16de of 17de eeuw.

Minden in het Munnikenland ligt slot Loevestein met haar rijke geschiedenis, onder andere bekend van Hugo de Groot. Onlangs hebben hier graafwerkzaamheden plaatsgevonden rondom een oude kapschuur. De grond die hierbij vrij is gekomen is opgebracht binnen het begrazingsgebied. Direct wist de beheerder van FREE al dat deze kaak niet van onze eigen dieren kon zijn. Zij miste immers geen van haar dieren, bovendien was de kaak wel wat verkleurd wat op ouderdom duidde. En de grond waarin de kaak werd gevonden kwam bovendien van buiten de begrazing.

Tijdens de graafwerkzaamheden is de bodem uiteraard onderzocht op archeologische vondsten. Zo werd onder andere een priksleetje gevonden gemaakt van de onderkaken van een paard. Blijkbaar is de gevonden runderkaak er doorheen geglipt of is hier geen aandacht aan geschonken. Gezien de wat hoekige punten op de kiezen en het relatief kleine formaat van de onderkaak ging het vermoedelijk om een jong dier welke hier in het verleden best wel eens geslacht zou kunnen zijn.