Verbreding Grensmaas vangt hoog water op

Vr. 4 – 01 – 2013

Langzaam maar zeker is het waterpeil in de Waal en de Maas aan het zakken. Beide rivieren hadden te maken met hoog water met een piek tussen kerst en oud en nieuw. Het verbreden van de oevers van de grensmaas lijkt nu al zijn vruchten af te werpen. De grazers rondom Borgharen hoeven nu al niet meer geŽvacueerd te worden.

Het waterpeil rondom Borgharen aan de grensmaas is nu weer aan het zakken. De afgelopen week bereikt dit een piek van rond de 43 meter boven NAP. Dit leverde onder andere vele mooie plaatjes op.

Het verbreden van het rivierbed is al jaren de gewoonste gang van zaken rond de Waal. Bij de Maas, onze enige grindrivier, is dit nog pas relatief kort de gewoonte. Tot en met 2024 worden de oevers op 11 plaatsen verbreed. Tegen die tijd moet verbreding en ontgrinding leiden tot; 1) vijf keer meer bescherming tegen overstromingen, 2) De ontwikkeling van duizend hectare nieuwe natuur en 3) De winning van 54 miljoen ton grond. Voor meer informatie zie ook www.denieuwegrensmaas.nl.

Sinds het voorjaar 2012 begraast FREE de oevers van de Grensmaas rondom Borgharen, in opdracht van Staatsbosbeheer. Het was de verwachting dat we de dieren nu tijdelijk zouden moeten evacueren. Niets was minder waar. De rivier dreef de dieren op een natuurlijke manier naar enkele hoger gelegen plekken. Maar hier stonden ze veilig en konden ze met alleen een beetje extra toezicht toe.