2013 januari - maart

Zeearenden boven Fort Pannerden
27 maart 2013

Op dinsdag 26 maart vloog er een adulte Zeearend hoog over de Klompenwaard, over Fort Pannerden bij Doornenburg.. Zodra hij uit beeld verdween verscheen er een jonge zeearend.
Lees meer...


Natuurlijke gedrag voorkomt inteelt in sociale kudde
21 maart 2013

Runderen zijn dieren met een zeer hecht kuddeverband. Ze lopen niet altijd bij elkaar in één kudde, soms verspreiden ze zich in verschillende deelkuddes over het gebied. Dit lijkt willekeurig, maar is het niet.
Lees meer...


Zeehond op de Staart
15 maart 2013

Het gaat goed met de grote dieren van Nederland, zo ook met de gewone Zeehond. Gisteren werd er een exemplaar waargenomen bij natuurgebied de Staart. Onze beheerder zal voortaan met een schuin naar de Oude Maas kijken.
Lees meer...


De Ruigte niet te nat voor Schotse Hooglanders
15 maart 2013

De Ruigte van de Broekpolder verandert in rap tempo. Nu aan het einde van het winter staat een groot deel van de ruigte onder water. Om de dieren hoeven we ons geen zorgen te maken, die redden zich wel.
Lees meer...


Bijzondere vondst Munnikenland
15 maart 2013

Kinderen vinden nogal eens iets bijzonders in de natuur. Zo vond een groep kinderen onlangs de onderkaak van een rund, niet van onze eigen dieren, maar uit de 16de of 17de eeuw.
Lees meer...


Koniks helpen trekvogels door staart winter heen
14 maart 2013

En toen was hij ineens terug, koning winter roert zijn staart. Dit zou best wel eens voor problemen kunnen leiden voor nu terugkerende witte kwikstaarten. Maar gelukkig vindt hij rondom de grote grazers nog voldoende voedsel.
Lees meer...


Jaarverslag Kuipersveer 2012
8 maart 2013

Aan de noordkant van de Hoeksche Waard ligt aan de oever van de Oude Maas het gebied Kuipersveer. Het gebied grenst aan de uit bedrijf genomen. Dit jaarverslag geeft een overzicht van de behaalde resultaten in 2012.
Lees meer...


Voorjaar komt eraan, eerste kalveren geboren
8 maart 2013

Komend weekend lijkt de winter zijn laatste stuiptrekking te gaan vertonen. Toch is het voorjaar hard op weg om plaats te maken voor de winter. In steeds meer gebieden verschijnen de eerste kalveren.
Lees meer...


NABU meldt terugkeer Eland in Duitsland
28 februari 2013

De laatste jaren lopen er steeds vaker Elanden door de bossen bij onze Oosterburen, zo meldt natuurbeschermings- organisatie NABU. Het gaat goed met de elanden in Oost Europa en dat betekent dat er ook steeds meer dieren zijn die richting het westen wegtrekken.
Lees meer...


FREE Nature ontvangt bijdrage van Run Beuningen Run
27 februari 2013

FREE Nature heeft vandaag van de Run Beuningen Run een mooie check in ontvangst mogen nemen. Dit beschouwen we bovendien als een grote blijk van waardering vanuit de Beuningse gemeenschap voor het werk van FREE Nature.
Lees meer...


Folder 'Wat is natuurlijke begrazing?'
27 februari 2013

FREE Nature brengt een 2de druk uit van de speciale folder over natuurlijke begrazing. Ten opzichte van de eerste druk hebben er een paar kleine aanpassingen plaatsgevonden. De hoofdlijn is hetzelfde gebleven.
Lees meer...


Natuurlijke begrazing ondanks crisis in de lift
21 februari 2013

Natuurlijke begrazing is nog steeds een groeiend fenomeen. Zo nam het aantal grazers bij FREE Nature in 2012 toe met maar liefst 4,2%. In totaal konden we in 2012 3 nieuwe gebieden verwelkomen en zijn verschillende gebieden in omvang toegenomen.
Lees meer...


(Vol)op bezoek bij de wisenten
15 februari 2013

De afgelopen maanden hebben vele bezoekers een wandeling door het wisentgebied gemaakt. Het laatste half jaar van 2012 zijn meer dan 500 bezoekers op wisentexcursie geweest, een andere keuze is het maken van een wandeling over het wisentenpad.
Lees meer...


Runderwissel als snelweg
7 februari 2013

Waar grote grazers leven ontstaan paadjes, zogenoemde wissels waar tal van dieren zich over voortbewegen. Deze paadjes hier worden weer druk belopen door o.a. edelhert, ree en das.
Lees meer...


Hoogwater zette vele kuubs zand af na kribverlaging
28 januari 2013

Het hoog water van eind december is al weer een tijdje achter de rug. Nu worden langzaam de effecten duidelijk. Zo verdween in de Leeuwense Waard een raster bijna geheel onder het zand.
Lees meer...


Hoe grote grazers roodborstjes de winter door helpen
25 januari 2013

Degenen die wel eens natuurgebieden met grote grazers bezoeken is het misschien al opgevallen: tijdens winterse omstandigheden worden ze vaak vergezeld door roodborstjes.
Lees meer...


Ondanks vorst en sneeuw voldoende drinkwater voor grote grazers
24 januari 2013

In een bevroren landschap lijkt het er misschien op dat het drinkwater ineens buiten bereik is. De nadruk ligt hierbij op lijkt, want nog steeds krijgen de dieren gemakkelijk voldoende vocht binnen.
Lees meer...


Luchtfoto’s brengen 20 jaar natuurontwikkeling Gelderse Poort in beeld
18 januari 2013

In de Gelderse Poort is gekozen om de riviernatuur zijn gang te laten gaan. Fokko Erhart is als freelance fotograaf in de periode 1999–2012 19 keer over het gebied uitgevlogen. Een selectie van deze luchtfoto’s is nu ten toon gesteld.
Lees meer...


Ondanks milde winter grazers goed in de gaten gehouden
10 januari 2013

De winter wil dit jaar nog niet echt op gang komen. Toch worden de grote grazers goed in de gaten gehouden. Niet dat we ons direct zorgen maken, maar vooral om van te leren.
Lees meer...


Verbreding Grensmaas vangt hoog water op
4 januari 2013

Langzaam maar zeker is het waterpeil in de Maas aan het zakken. Het verbreden van de oevers van de grensmaas lijkt nu al zijn vruchten af te werpen. De grazers rondom Borgharen hoeven nu al niet meer geëvacueerd te worden.
Lees meer...


Meer nieuws