Koniks goed aangekomen in Cantabrische wildernis

Zo. 30 – 12 – 2012

De koniks die vorige week zijn vertrokken vanuit Nederland richten de bergen in CantabriŽ zijn goed aangekomen. Twee harems die door FREE Nature beschikbaar zijn gesteld zijn samen met dieren van het Groninger Landschap losgelaten. Dit leverde meteen de nodige lokale persaandacht op.

In totaal zijn er 54 koniks losgelaten in de rewilding gebied. De dieren maken het goed en hebben de lange reis goed doorstaan. Onderweg was er voedsel en drinkwater aanwezig op de veewagen. De reis duurde in totaal ruim 25 uur. Daar kwam ook nog een verplichte rustpauze van 8 uur bij. Rust zowel voor de chauffeurs als voor de dieren.

De dieren zijn vervoerd in hun eigen sociale groep, hun eigen harem. Dit zorgde mede voor een soepele overgang. In hun nieuwe leefomgeving lopen de verschillende harems veelal in elkaars omgeving, maar als je goed kijkt kun je toch duidelijk de verschillende sociale groepen onderscheiden.

Komend voorjaar staat er een tweede transport gepland. Het gehele project wordt mogelijk gemaakt en begeleid door Joep van de Vlasakker van Flaxfield Nature Consultancy. FREE Nature is Joep dan ook erg dankbaar voor het vinden van een nieuwe goede leefomgeving van de bij ons overtollige dieren.

Origineel persbericht
Foto’s © Fernando Moran

© Fernando Moran © Fernando Moran © Fernando Moran