Nieuwe stier in het Munnikenland

 Wo. 19-12-2012 

In de Rode Geuzenkudde in het Munnikenland, bij Slot Loevestein is gisteren een nieuwe stier geintroduceerd. Dat ging vooral gepaard met veel snuffelen om de nieuweling eens grondig te onderzoeken. De oudere dieren hebben deze jonge man meteen duidelijk gemaakt dat hij niet al te veel praatjes moest hebben. Bij de jonge koeien viel hij wel meteen in de smaak. 

Bij kleinere kuddes (minder dan 150 dieren) is het nodig om af en toe een nieuwe stier toe te voegen in een bestaande kudde om de genenpool te verbreden en inteelt te voorkomen. Er is bewust gekozen voor een jonge stier. Er heerst in de kudde een rangorde, een jonge stier past zich gemakkelijker aan dan een volwassen exemplaar. 

Stieren doorlopen sociaal gezien een lang proces van kalf tot volwassen dier, met daarbij allerlei fases en rangorden. Eerst worden zij enkele jaren opgevoed door de familiegroep met voornamelijk vrouwelijke dieren. Op een leeftijd van 2 tot 3 jaar verruilt de stier de familiegroep voor een stierengroep. Ook daar geldt een rangorde en moet de stier door de jaren heen zijn plaats bevestigen. Eenmaal volwassen bereikt de stier de hoogste rang, pas dan komt hij in aanmerking om te dekken, maar ook het opvoeden van de jonge stieren behoort dan tot zijn takenpakket. Je kunt je voorstellen dat een stier tegen die tijd de nodige levenslessen heeft gehad en is opgegroeid tot een sociaal en evenwichtig dier. De jonge stier bij Slot Loevestein heeft dus nog wel een tijdje te gaan voor hij deel uitmaakt aan de voortplanting.