Konikmest hemel voor mestnestzwammetje

Do. 13 – 12 - 2012

Waar gegeten wordt, wordt gepoept. En van deze mest profiteren weer tal van soorten. En misschien klinkt het wat gek, maar zelfs de manier van poepen kan van belang zijn. Zo werd op latrines van koniks onlangs het bijzondere mestnestzwammetjes waargenomen.

Onlangs is in de Millingerwaard op een oude koniklatrine het mestnestzwammetje waargenomen. Eerder in 2011 is dezelfde soort ook al eens waargenomen in het Geuzenbos bij Oostvoorne. De kleine soort valt in eerste instantie niet heel snel op. Maar als je er goed naar kijkt merk je zijn bijzondere levenswijze. Deze schimmel maakt zijn sporenkapsels aan in kokertjes, zogenoemde `nestjes.’ Vervolgens worden de sporen verspreiden door de regendruppels die hierop vallen. Een prachtig systeem wat uitstekend werkt wanneer er veel mest voorradig is.

Maar wat heeft dit nu te maken met de manier van poepen? Konikpaarden die in grote groepen leven zijn constant bezig met het bepalen van hun rangorde. Zo zijn er verschillende harems aanwezig met ieder hun eigen leidhengst. Tussendoor lopen jonge hengsten in verschillende pubergroepen. Voor een leidhengst is het van belang om zijn dominantie aan te tonen en dit doet hij onder andere door zijn geur prominent te verspreiden. Met andere woorden, wanneer een hengst ergens heeft gemest, dan zal een andere hengst hierop reageren en proberen zijn geur hier bovenop te deponeren. Hierdoor ontstaan vervolgens latrines, mesthopen van soms wel een halve meter tot een meter hoog.

Met het verloop van de seizoenen trekken de koniks verder door hun leefomgeving. De mesthopen raken in verval en juist dan krijgen tal van schimmels de kans om hun paddenstoelen te vormen. Zo dus ook het mestnestzwammetje!