2012 oktober - december

Koniks goed aangekomen in Cantabrische wildernis
30 december 2012

De koniks die vorige week zijn vertrokken vanuit Nederland richten de bergen in CantabriŽ zijn goed aangekomen. Twee harems die door FREE Nature beschikbaar zijn gesteld zijn samen met dieren van het Groninger Landschap losgelaten.
Lees meer...


Update: Hoogwater zorgt ervoor dat grazers wegtrekken
27 december 2012

De oplettende wandelaar is het vast al opgevallen. Het waterpeil van de rivieren is aan het stijgen. Grote grazers trekken nu langzaam weg naar hoger gelegen gronden, soms helpt de beheerder hun een handje.
Lees meer...


De-domesticatie in de praktijk: deel V selectie en genetica
27 december 2012

Al ruim 20 jaar zet FREE Nature zich in om runderen en paarden te verwilderen. Selectie van dieren vindt plaats op zelfredzaamheid, maar vraagt ook constant waakzaamheid om niet al teveel genetisch materiaal verloren te laten gaan.
Lees meer...


Nieuwe stier in het Munnikenland
19 december 2012

In de Rode Geuzenkudde bij Slot Loevestein is gisteren een nieuwe stier geintroduceerd. Dat is nodig om inteelt te voorkomen. Stieren doorlopen een lang, sociaal proces voor zij deel uit maken van de voortplanting.
Lees meer...


Nederlandse grazers dragen bij aan nieuwe wildernis in CantabriŽ
19 december 2012

Op woensdag 19 december is er een groep van 27 koniks van FREE Nature vertrokken richting de bergen in Spaans CantabriŽ. Hier komen ze te leven in een unieke wildernis met tal van anderen wilde soorten.
Lees meer...


Konikmest hemel voor mestnestzwammetje
13 december 2012

Het klinkt mischien wat gek, maar zelfs de manier van mesten door grote grazers kan van belang zijn voor tal van paddenstoelen. Onlangs werd in de Millingerwaard het bijzondere mestnestzwammetjes waargenomen.
Lees meer...


Rode Geus in Klompenwaard
6 december 2012

In plaats van de zwarte runderen grazen er sinds 5 december kastanje bruine runderen in de Klompenwaard bij Doornenburg. Het gaat om de zo genoemde Rode Geus, een runderras, hoogbenig kastanjebruin rund met hoorns. Nu lopen er 4 dieren. Uiteindelijk wordt de kudde aangevuld tot 23 dieren.
Lees meer...


De Ruigte Broekpolder is geopend!
1 december 2012

Op vrijdag 30 november zijn onder grote belangstelling de eerste Schotse Hooglanders losgelaten in de Broekpolder. Daarmee verklaarden wethouder Jan Robberegt en voorzitter van Federatie Broekpolder Yvonne Batenburg deelgebied “de Ruigte” voor geopend.
Lees meer...


Koniks verspreiden veldhondstong in het Geuzenbos
29 november 2012

Tijdens een vangactie van de konikpaarden in het Geuzenbos bij Oostvoorne viel op dat de manen van de koniks vol zaten met plantenzaden. Het bleken de zaden van veldhondstong (Cynoglossum officinale) te zijn. Koniks dragen bij aan de verspreiding van deze soort.
Lees meer...


Waar sterven Konikpaarden aan?
15 november 2012

Er is geen leven zonder dood, dat geldt ook voor de Konikpaarden van FREE Nature. Jaarlijks sterft 4% van de totale dieren. Vaak zijn dit jonge dieren, zij zijn de meest kwetsbare leeftijdsgroep. FREE Nature heeft in totaal 400 Konikpaarden.
Lees meer...


Bever velt grote bomen langs Limburgse Maas
8 november 2012

In de Weerdbeemden bij Kessel-Eik hebben Bevers er geen moeite mee om bomen van 70 cm. diameter te vellen. Zo ontstaan open plekken waar andere planten kunnen kiemen
Lees meer...


Bever bouwt burcht in Beuningse uiterwaard
6 november 2012

De bever koloniseert de uiterwaarden ten westen van Nijmegen. FREE Nature beheerder Jos Cornelissen vond vandaag een beverburcht. Geen wonder dat de bever zich thuisvoelt in dit mooie maar voor velen onbekende gebied
Lees meer...


Pilot Kraansvlak effent pad voor wisenten in Nederland
5 november 2012

Vijf jaar onderzoek aan wisenten in het Kraansvlak laat zien dat wisenten goed kunnen leven in Nederland. De combinatie van wisenten en mensen blijkt geen problemen op te leveren. De dieren redden zich prima, het duingebied floreert en het publiek vindt de dieren prachtig. Welk gebied wordt de volgende pilot?
Lees meer...


Grote grazers als zaadverspreiders
18 oktober 2012

Planten hebben de meest fantastische manieren om zichzelf te verspreiden. Via wind, water, of met behulp van dieren. De Grote Klis (Arctium lappa) is zo’n soort die dieren gebruikt om haar zaden te verspreiden.
Lees meer...


Het gaat goed met de paarden en runderen in Letland
17 oktober 2012

Op 17 september verhuisden 39 paarden uit de Millingerwaard naar Letland, samen met 23 hooglanders uit de Rode Beek en 8 Heckrunderen van de Slikken van Flakkee. Na een reis van meer dan 24 uur werden de dieren gelost in de Dviete vallei. De paarden en runderen waren ook in het Letse nieuws, inclusief prachtige fotoreportage.
Lees meer...


Herfst: de tijd van selectie bij sociale kuddes
5 oktober 2012

Bij sociale kuddes worden jaarlijks kalfjes geboren. Om voedselgebrek te voorkomen, worden de aantallen gereguleerd en is selectie noodzakelijk. Oog voor sociale banden is hierbij van groot belang.
Lees meer...


Meer Nieuws...