Brood gedumpt op de Zwarte Weg

Wo. 22 – 08 - 2012

Medewerkers van FREE Nature hebben op dinsdag 21 augustus een partij brood gevonden op de Zwarte Weg ter hoogte van de Oude Waal. Het brood was gedumpt tussen de veeroosters, waar de runderen en paarden kunnen oversteken van de noord naar de zuidkant. Naar de motieven van de voormalige eigenaar van dit brood kunnen we alleen maar gissen. Feit is dat FREE Nature niet blij is met dit soort ‘bijvoer acties’.

Ten eerste hebben de dieren ten alle tijden voldoende te eten. Zeker nu in het groei seizoen. Te veel eten kan de dieren in gevaar brengen. Bijvoorbeeld kan bij paarden koliek (is een soort buikpijn) ontstaan. Een ander aspect is dat de dieren nu brood niet kennen, waardoor ze ook niet opdringerig worden als er mensen langs wandelen met een lunch pakket in hun rugtas. Voor het welzijn van mens en dier willen we dat zo houden.

Indien de dieren gewend zijn om gevoerd te worden, kunnen ze opdringerig worden , ook naar mensen die ze NIET voeren. Het is de ervaring dat als een dier eenmaal dit gedrag ontwikkeld heeft, hij of zij dat niet meer afleert. Dit dwingt ons het betreffende dier te verwijderen.

Natuurgebied de Oude Waal maakt onderdeel uit van de Geldersche Poort. De afgelopen 20 jaar is de natuurontwikkeling hier een groot succes gebleken, zowel voor de mens als voor de natuur. De laatste jaren zijn verschillende gebieden in de Geldersche Poort via wegpassages aan elkaar gekoppeld. Hierdoor kunnen dieren inmiddels vrij heen en weer trekken tussen de gebieden Stadswaard, Oude Waal, Groenlanden en de Bisonbaai.