Grazers houden het hoofd koel

Do. 23 – 08 - 2012

Afgelopen weekend brak dan eindelijk de langverwacht zomer door. Massaal zochten we verkoeling op aan het water. Maar hoe vergaat het de grote grazers in tal van natuurgebieden. Voor hen ligt de optimale temperatuur rond de 4 C. Ook zij zochten het water op en pasten hun gedrag aan het warme weer.

De Schotse Hooglanders en Galloways hadden het misschien wel het zwaarst in dit warme weer. Deze rassen zijn afkomstig uit de Schotse klimaat waar de zomers over het algemeen een stuk milder zijn. Hun dikke vacht is vooral aangepast aan de strenge winters hier. Het warme weer zorgt ervoor dat de dieren hun activiteiten aanpassen. Grazen vindt nu vooral aan het begin en aan het einde van de dag plaats. De rest van de dag brengen ze door in de schaduw of staan ze tot hun middel in het water.

De Rode Geuzen zijn al iets beter aangepast aan dit warme weer. Maar ook hen zie je regelmatig aan het water staan. En als je toch moet herkauwen en er staat een grote boom, dan kan je daar net zo goed onder gaan liggen. De rode geus is een kruising tussen het Nederlandse Brand Rode rund en het de Franse Saler. Deze beide rassen komen al uit een iets warmer klimaat waardoor ze beschikken over een veel dunnere zomervacht.

Hoe anders is het gedrag van de Heckrunderen, zelf bij meer dan 30 C staan zij nog steeds in de volle zon. Het Heckrund is het resultaat van een kruisingsexperiment van het begin van de vorige eeuw. Hierbij zijn onder andere rassen gebruikt als Camarque rund, uit zuid Frankrijk, Spaanse vechtstieren en Hongaarse stepperunderen. Allen rassen uit een veel warmer klimaat en uit landschappen waar nauwelijks schaduw is te vinden.

Wild levende paarden zijn meer dan runderen, echte steppedieren. Hoewel de koniks hun gedrag aanpassen en minder actief zijn in het warme weer, kom je ze nog steeds veel in het open veld tegen. Maar wanneer je dan toch het open water tegenkomt, dan moet je als veulen hier uiteraard even van genieten.

Overigens is er voor alle rassen nog een andere belangrijke reden om met dit weer het open water op te zoeken. Doordat hier meer wind staat, zijn hier minder dazen, horzels en steekvliegen te vinden!