Eerste wolfselpen op Lüneburger heide

Vr. 27 – 7 – 2012

Sind 2011 leven er weer wolven in een militair oefenterrein bij Munster, even onder Hamburg. De teef stamt van het roedel bij Altengrabow, niet ver van Magdeburg vandaan en was als eerste ter plekke. De reu is waarschijnlijk afkomstig uit de Lausitz en arriveerde eind 2011 in Munster. Sinds juli 2012 zijn er fotovallen opnames gemaakt met welpen er op.


Wolfswelp ten zuiden van Hamburg (Foto: Helge John, Bundesanstalt für Immobilienaufgaben) © dpa-bildfunk Fotograf: Helge John/ Bundesanstalt für Immobilienaufgaben

Dichtbij Nederland

Met dit nieuwe roedel zijn wolven plotseling veel dichter bij Nederland gekomen. De afstand tot Groningen en Drenthe is nu nog maar 200km. Twee keer zo dichtbij als eerder. De roedel bij Altengrabow was tot voor korst het dichtst bij Nederland, op zo'n 400km verwijderd van Enschede.

Wolven in Nederland

In ons land zullen we nu zeker rekening moeten houden met het opduiken van wolven vanaf twee kanten, Duitsland en Frankrijk. Net als bij eerdere waarnemingen zal het waarschijnlijk de komende jaren bij eenlingen blijven. Of er dieren blijven hangen en misschien ooit een paar gaan vormen en zich gaan voortplanten zal de tijd ons gaan leren.

Zomer periode van ontdekkingen

Over hel gemeen gesproken is de zomer de periode van de ontdekkingen. Welpen zijn nu oud genoeg om zelf aan de wandel te gaan. Cameravallen op bekende rendez vous plekken, plekken waar welpen op de ouders wachter terwijl zij op jacht zijn, geven ons nu langzaam inzicht in de geboorte van afgelopen voorjaar. Daarnaast is er een groep jong volwassen dieren die aan het einde van de afgelopen winter hun ouderlijk roedel hebben verlaten. Nu kunnen zij opduiken op de meest onverwachte plekken, terwijl zij opzoek zijn naar een partner en een eigen territorium. We zijn benieuwd wat de komende maanden ons gaan brengen.