Bijzondere waarnemingen in het Munnikenland!

Do. 12 juli 2012

In het Munnikenland worden regelmatig leuke en bijzondere waarnemingen gedaan. Veel zeldzame vogels broeden en foerageren in dit gebied, maar de meest bijzondere waarnemingen worden gedaan in de insectenwereld. Zo zijn er dit jaar al de zeldzame Wilgenwespvlinder, Vuurlibel en Rivierrombout aangetroffen. Deze insecten staan op de IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten.

Maar de meest bijzondere waarneming is toch wel het Tijgerblauwtje (Lampides Boeticus). Deze vlinder uit de familie van de Blauwtjes is sinds 2006 sporadisch waargenomen in Nederland en dus uiterst zeldzaam. Het Tijgerblauwtje is een trekvlinder en kan dus grote afstanden afleggen. De soort komt vooral voor in Afrika en het Middellandse zeegebied en wordt soms zwervend aangetroffen in BelgiŽ en Nederland. De vlinder heeft planten uit de familie van de Vlinderbloemigen nodig om zich te kunnen voortplanten.

Insecten komen overal ter wereld voor, in de meest uiteenlopende vormen. Ze zorgen voor bestuiving, afbraak van mest en dode dieren en bieden door hun omvang en variŽteit een enorme voedselbron voor vele andere organismen. Een rijke insectenwereld is dan ook de basis van het ecosysteem!

Het is niet toevallig dat deze soorten voorkomen in het Munnikenland. Dat heeft alles te maken met het natuurlijke beheer wat hier uitgevoerd wordt. Er leven grote grazers in een natuurlijke kuddesamenstelling en dichtheid. Zij grazen het gebied pas kaal in de winterperiode, waardoor er in de zomer een explosie van leven ontstaat. Bloemen komen tot bloei en er ontstaan veel structuurrijke ruigtes. En dat biedt een geschikte leefomgeving voor allerlei insecten, zoals bijvoorbeeld het bijzondere Tijgerblauwtje.

Foto's: Dick van Mourik, FREE Nature