Eerste opnamen wolfswelpen Lausitz 2012

Vr. 6 – 07 – 2012

Afgelopen week was het eindelijk zover. Middels cameravallen konden de eerste welpen foto’s van 2012 worden gemaakt.

Bij het Milkeler roedel werden dit jaar 2 welpen waargenomen. Erg opmerkelijk aangezien het dominante mannetje hier afgelopen februari gewond in het bos werd aangetroffen. Na overleg met een dierenarts is toen besloten dit dier te laten inslapen. Kort daarna waren er echter alweer aanwijzingen dat een andere man zijn plek had overgenomen.

Bij het Spremberger roedel, welke vorig jaar voor het eerste welpen had voortgebracht, zijn dit jaar inmiddels 3 welpen waargenomen. En bij het Welzow roedel, welke sinds 2009 bestaat, zijn 2 welpen aangetroffen. Goed nieuws omdat bij dit roedel de man in oktober 2009 was overleden na een aanrijding en omdat in de daarop volgende jaren hier geen welpen zijn gevonden.

Voor de Duitse wolvenonderzoekers staan de zomermaanden in het teken van het zoeken naar jonge dieren. Dit doen ze door opzoek te gaan naar sporen op bekende rendez vous plaatsen en burchten. Wanneer ze sporen hebben gevonden proberen ze middels het plaatsen van cameravallen een definitieve bevestiging te krijgen.

Met de geboortes van nieuwe welpen betekend dit niet automatisch dat er nu ook meer wolven in Lausitz leven. Waar aan de ene kant nieuw nageslacht wordt geboren verlaten aan de andere kant jong volwassen wolven het roedel opzoek naar een eigen leefplek en partner. Hiermee verandert het aantal wolven constant. De Duitse onderzoekers spreken dan ook niet over een aantal dieren maar over een aantal roedels in de omgeving. Momenteel leven er 11 roedels in de omgeving van Lausitz, in heel Duitsland zijn dit er inmiddels 14. Hopelijk kunnen we de komende tijd nog meer mooie foto’s uit Duitsland ontvangen.