2012 juli -september

Nederland biedt ruimte aan 20-40 roedels wolven
21 september 2012

Al jaren wordt er gesproken over de mogelijk terugkeer van de wolf naar Nederland. Onderzoek toont aan dat er ruimte voor 20 tot zelfs 40 roedels wolven is, zo meldt het tijdschrift Zoogdier.
Lees meer...


Letland Transport laat Millingerwaard weer groeien
19 september 2012

Dinsdag 18 september vertrokken 38 koniks uit de Millingerwaard naar Letland. Dit lijkt heel heftig, maar toch is het goed voor de ontwikkeling van het gebied.
Lees meer...


Groot Grazer Transport onderweg naar Letland
18 september 2012

Dat grazers trektochten ondernemen was al bekend. Maar Letland is toch wel iets aan de verre kant. Nederlandse wilde runderen en paarden complementeren daar het Baltische landschap.
Lees meer...


Begrazing Rozenburg ideaal voor najaarstrek
6 september 2012

Langzaam maar zeker verhuizen steeds meer vogels naar hun wintergebieden in Zuid Europa of Afrika. De Landtong Rozenburg i een ideale rustplek vol zaden, bessen en insecten.
Lees meer...


Kwartelkoning op de Landtong Rozenburg
4 september 2012

Begin september is midden in het havengebied van Rotterdam, op de Landtong Rozenburg, een kwartelkoning gezien. Een unicum voor dit gebied.
Lees meer...


Geldersche Poort van boven
3 september 2012

Mede dankzij Staatsbosbeheer kon FREE medewerker Fokko Erhart eind augustus per helikopter de lucht in. Hier maakt hij een spectaculaire fotoserie waarbij de resultaten van ruim 20 jaar natuurontwikkeling uitgebreid in beeld zijn gebracht.
Lees meer...


Koniks dunnen het bos
29 augustus 2012

Koniks blijken een heel goed alternatief voor de kettingzaag. Veel moeite wordt besteed in het omvormen van aangeplante. Vaak gebeurd dit door in het bos te dunnen, maar het kan ook anders.
Lees meer...


Wolf welkom in Gelderland
28 augustus 2012

Wanneer de wolf zelf zijn weg naar Nederland weet te vinden, dan is hij in ieder geval welkom in de provincie Gelderland. De Provincie stelt wel heel nadrukkelijk dat ze geen wolven wil gaan uitzetten.
Lees meer...


Nieuwe hoop voor “uitgestorven” Europese Kaspische Tijgers
28 augustus 2012

Recent onderzoek toont aan dat de ondersoorten Kaspische en Amoer tijger eigenlijk één ondersoort zijn. Dit zorgt voor nieuwe mogelijkheden voor herintroducties van tijgers de Kaukasus, het verre oosten van Europa.
Lees meer...


Grazers houden het hoofd koel
23 augustus 2012

Afgelopen weekend brak dan eindelijk de langverwacht zomer door. Maar hoe vergaat het de grote grazers in tal van natuurgebieden. Voor hen ligt de optimale temperatuur rond de 4 °C.
Lees meer...


Brood gedumpt op de Zwarte Weg
22 augustus 2012

Medewerkers van FREE Nature hebben op dinsdag 21 augustus een partij brood gevonden op de Zwarte Weg ter hoogte van de Oude Waal. Feit is dat FREE Nature niet blij is met dit soort ‘bijvoer acties’.
Lees meer...


Insecten floreren in de Hoeksche waard
17 augustus 2012

In de natuurgebieden van de Hoeksche waard floreert het insectenleven. Natuurlijke begrazing zorgt ervoor dat planten de kans krijgen tot bloei te komen. Dit trekt veel insecten aan.
Lees meer...


Werkzaamheden in volle gang in de Diezemonding
15 augustus 2012

Natuurgebied de Diezemonding in Den Bosch is in ontwikkeling. Dat betekent dat er regelmatig veranderingen of werkzaamheden worden verricht om het gebied steeds groter, mooier en natuurlijker te maken.
Lees meer...


Elanden op trek
9 augustus 2012

Het gaat goed met de wilde dieren van Europa. Zo neemt de Eland langzaam maar zeker zijn voormalige leefgebied weer in en zit hij nu in het Beierse Woud op 550 km van Nederland.
Lees meer...


Gele weidemieren op de Staart
9 augustus 2012

Gele weidemieren (Lasius flavus) hebben recent het natuurgebied de Staart bij Oud-Beijerland gekoloniseerd. Alhoewel gele weidemieren niet zeldzaam zijn, is het toch een bijzondere ontdekking.
Lees meer...


Eerste wolfswelpen op Lüneburger heide
27 juli 2012

Sind 2011 leven er weer wolven in een militair oefenterrein bij Munster, even onder Hamburg. Sinds juli 2012 zijn er fotovallen opnames gemaakt met welpen er op. Met dit nieuwe roedel zijn wolven plotseling veel dichter bij Nederland gekomen.
Lees meer...


Explosie van Jakobskruiskruid in begraasde gebieden
26 juli 2012

25 juli is de feestdag van Sint Jakobus, en juist nu staat het Jakobskruiskruid volop in bloei. De afgelopen jaren heeft hij herhaaldelijk in een kwaad daglicht gestaan. Onterecht want voor tal van soorten is dit juist nu een belangrijke soort.
Lees meer...


Andere kijk op de natuur
23 juli 2012

Opiniestuk door Merijn van den Hoogenhoff. Al vele eeuwen zien wij de natuur in Nederland als iets dat wij moeten sturen en begeleiden. Hoe zou het anders kunnen?
Lees meer...


Bestuurders en burgers samen tussen de Geuzen
16 juli 2012

Op woensdag 11 juli bezochten twee gedeputeerden van de Provincie Gelderland samen met locale betrokkenen en de Lobberdense Waard. Om meer ruimte te maken voor rivierwater wordt het gebied de komende jaren opnieuw ingericht.
Lees meer...


Rode Geuzen bij Vroege Vogels
13 juli 2012

Komende zondag is er groep bijzondere gasten te horen op de radio 1 bij Vroege Vogels, de Rode Geuzen. De Vara is met gast presentator en vroegere vogel Inge Diepman wezen kijken hoe het deze grazers vergaat.
Lees meer...


Zeldzaam mottenkruid in Geuzenbos Amsterdam
13 juli 2012

Aan de rand van het haven gebied van Amsterdam ligt het Geuzenbos, waar afgelopen week het zeldzame mottenkruid werd aangetroffen.
Lees meer...


Bijzondere waarnemingen in het Munnikenland!
12 juli 2012

Er zijn dit jaar al veel leuke soorten waargenomen in het Munnikenland, zoals de Wilgenwespvlinder, Vuurlibel en Rivierrombout. Deze week is ook het zeer zeldzame Tijgerblauwtje gezien in dit gebied!
Lees meer...


Ontmoet wilde dieren op vakantie
12 juli 2012

Nu de schoolvakanties weer zijn begonnen zwerven tal van Nederlanders uit over binnen- en buitenland, en kunnen ineens oog in oog kunnen komen te staan wilde of wild levende dieren. Beheerders zijn de komende maanden extra alert op verkeerd gedrag.
Lees meer...


Opmars Gouden Jakhals in Europa
6 juli 2012

In het Duitse Beierse Woud leverde een fotoval een grote verrassing op. Afgelopen april werd hier een Gouden Jakhals gefotografeerd.
Lees meer...


Eerste opnamen wolfswelpen Lausitz 2012
6 juli 2012

Afgelopen week was het eindelijk zover. Middels cameravallen konden de eerste welpen foto’s van 2012 worden gemaakt. Zo werden er bij het Milkeler roedel 2 welpen waargenomen.
Lees meer...


Op bezoek bij de wisenten
6 juli 2012

Aanstaande zondag 8 juli vindt het jaarlijks terugkerende Nationaal Park Zomerfestival plaats bij bezoekerscentrum de Zandwaaier te Overveen. Net als vorig jaar hebben de wisenten in het Kraansvlak een prominente rol.
Lees meer...


Wereldvreemde Heckrunderen
2 juli 2012

Onlangs zag FREE beheerder Esther Linnartz bij de collega’s van Staatsbosbeheer iets opmerkelijks. Vanuit het niets trok plotseling een grote kudde Heckrunderen naar een bepaalde plek in het terrein.
Lees meer...


Meer nieuws