De QuickEHS kan op steun rekenen

di. 22 – 05 – 2012

De afgelopen twee maanden kon u uw mening geven over de Quick EHS, een concept om alvast een snel simpele vorm van de EHS te creŽren in deze tijdens van crisis. Hoewel het aantal stemmers iets achter bleef t.o.v. voorgaande pols, kon het idee onder de stemmers op grote steun rekenen. Meer dan 60% gaf aan dit een goede optie te vinden.

Hoewel de politieke situatie flink is veranderd in de afgelopen periode, lijkt de Quick EHS nog steeds een goed idee. Ondanks dat het budget van voor natuur van 200 naar 400 miljoen euro is gestegen, is dit nog steeds een bezuinigen t.o.v. de 600 miljoen die voorheen beschikbaar was. Gerechtelijke uitspraken over het Oostvaarderswold leiden nog steeds tot onduidelijkheid over wat de toekomst hier gaat brengen.

Het principe is dat we Binnen 5 jaar een "Quick EHS" kunnen aanleggen, een snelle en goedkope aanleg van een landelijk netwerk van twaalf eenvoudige natuurstroken in de gebieden waar de twaalf robuuste verbindingen waren gepland. De stroken van de Quick EHS zijn wel minder robuust maar op z'n minst 50 meter breed. Door de beperkte oppervlakte hoeft er slecht rond de 1300 tot 1500 hectare grond te worden aangekocht, wat aanzienlijk minder is dan de 27.000 hectare nodig is voor de 12 robuuste verbindingen van de grote EHS. Door het aanleggen van deze Quick EHS, op locaties waar de twaalf robuuste verbindingen moeten komen, worden de grote natuurgebieden nu al basaal met elkaar verbonden.

Zie ook het oorspronkelijk artikel.