Rangordegevechten in beeld

Wo. 2 – 05 – 2012

Voor een succesvol leven in de vrije natuur moet je soms vechten voor je plekje. Dit geldt niet alleen voor stieren, maar ook voor koeien en soms zelfs voor een gehele kudde. Zo weten de sterksten de beste plekje te veroveren en hebben zij de beste kans om zich succesvol voort te planten en hun jongen groot te brengen.

Deze strijd zien we in tal van terreinen, maar vooral in de wat grotere terreinen doen vaak vele dieren hieraan mee. Zo heeft FREE beheerder Esther Linnartz onlangs ervaren op bezoek bij de collega’s van Staatsbosbeheer op de Slikken van Flakkee. Op een deel van zo’n 650 hectare vindt sinds begin jaren ’80 begrazing plaats met zowel Heckrunderen als Fjordenpaarden. Hieronder een tweetal filmpjes.

Het eerste filmpje toont een vechtende stieren op de Slikken. Eerst een aanloop van psychologische oorlogvoering, maar blijf kijken want ze gaan echt matten!! De grootste herrieschoppers zijn het publiek: twee jongere stieren.

 

Het tweede filmpje toont een clash tussen 2 koeiengroepen. Links in beeld een koeiengroep van zo’n 40 dieren, deze wordt verjaagd door de andere grote koeiengroep van ruim 100 dieren. Normaal gesproken leven deze twee groepen gescheiden in het terrein, maar nu kwam het tot een conflict. Gevolg: een stampeed van 150 Heckrunderen!

 

De kuddes op de Slikken van Flakkee worden niet beheerd door FREE Nature. Het beheer is hier in handen van Staatsbosbeheer.