Onwennig in een nieuwe kudde

Genetisch beheer in de praktijk

Wo. 2 – 05 – 2012

Onlangs werd in natuurgebied de Staart bij Oud – Beijerland een nieuwe stier losgelaten. Geen volwassen stier, maar een jong dier van 1,5 jaar oud. In zijn nieuwe kudde kan hij de komende jaren rustig opgroeien om hier op termijn de plek van de dominante stier over te nemen. Maar eerst een beetje onwennig en erg voorzichtig kennis maken met zijn nieuwe kudde.

 

De natuurgebieden die door FREE Nature worden begraasd zijn te klein om de kuddes geheel los te laten. En zelfs al zouden we dit willen, dan nog is dit wettelijk niet mogelijk. Dit betekend dat we onze kudde moeten beheren en om inteelt te voorkomen moeten we zo nu en dan dieren uitwisselen. Vooral kleinere gebieden, met slecht een enkele groep dieren, vragen om regelmatige uitwisseling van genen. Soms doen we dit door volwassen stieren tussen terreinen te wisselen. En na twee jaar, wanneer zijn eerste dochters geslachtrijp zijn, gaat de stier weer verder naar een volgend gebied.

Maar volwassen stieren worden ouder en op termijn leggen ze het af tegen jongere soortgenoten. Uiteindelijk zullen ze een keer sterven. Een andere manier van beheer is door een jonge stier in een kudde in te brengen. Deze kan hier gedurende een aantal jaar opgroeien om op termijn dominant te worden. Stieren van 1,5 tot 2,5 jaar worden van nature door hun moeder uit hun kudde verstoten, of ze gaan zelf op pad op zoek naar een nieuwe leefplek en soortgenoten. Door dit gedrag na te bootsen is onlangs een jonge stier, geboren op het eiland van Brienenoord, losgelaten op De Staart.