2012 april - juni

FREE Nature viert eerste lustrum
19 juni 2012

Vrijdag 15 juni waren ruim zestig opdrachtgevers en andere relaties van FREE Nature te gast op Slot Loevestein. Dit onder andere ter ere van het eerste lustrum van FREE Nature.
Lees meer...


De-domesticatie in de praktijk: deel IV natuurlijke hoefverzorging
18 juni 2012

De runderen en paarden van FREE Nature doorlopen een proces van verwildering of de-domesticatie. Hierbij deel IV van een serie over wat er zoal komt kijken bij dit proces van de-domesticatie: natuurlijke hoefverzorging.
Lees meer...


Wat is natuurlijke begrazing?
15 juni 2012

FREE Nature brengt een speciale folder uit over natuurlijke begrazing. In natuurgebieden in Nederland lopen tegenwoordig tal van grote grazers en bovendien zijn er tal van begrazingsvormen, waaronder natuurlijke begrazing!
Lees meer...


Rode Geus of Waterbuffel?
14 juni 2012

Tijdens de kuddecontrole in natuurgebied de Diezemonding trof beheerder Tanja de Bode, de Rode Geuzen op een opmerkelijke plek aan; ze stonden tot halverwege hun buik in het water opzoek naar gele plomp en waterlelie.
Lees meer...


Letse wolven remmen populatiegroei grazers
11 juni 2012

Niet alleen in Nederland vinden we kuddes (half) wilde runderen en paarden, ook in Letland. Maar er speelt hier nog iets, de wolf remt de groei doordat vooral jonge dieren ten prooi vallen.
Lees meer...


De-domesticatie in de praktijk: deel III zelfgenezend vermogen
8 juni 2012

De runderen en paarden van FREE Nature doorlopen een proces van verwildering of de-domesticatie. Hierbij deel III van een serie over wat er zoal komt kijken bij dit proces van de-domesticatie: zelfgenezend vermogen
Lees meer...


Late oeverzwaluwen in Leeuwense waard
8 juni 2012

Graafwerkzaamheden leverde alsnog een late kolonie oeverzwaluwen op op de Leeuwense Waard. Nadat de werkzaamheden ruim een maand geleden waren stil gevallen wisten ze snel het gebied te vinden. Ook Koninginnepage en Mierikswortel zijn aangetroffen.
Lees meer...


Natuurontwikkeling Borgharen trekt veel publiek
4 juni 2012

Vrijdag 1 juni heeft hebben FREE Nature en ARK Natuurontwikkeling i.s.m. Staatsbosbeheer een excursie georganiseerd in natuurgebied Borgharen. Maar liefst 90 ge´nteresseerde en enthousiaste omwonenden kwamen in hun achtertuin kijken.
Lees meer...


De-domesticatie in de praktijk: deel II laatrijpheid
31 mei 2012

De runderen en paarden van FREE Nature doorlopen een proces van verwildering of de-domesticatie. Hierbij deel II van een serie over wat er zoal komt kijken bij dit proces van de-domesticatie: laatrijpheid
Lees meer...


Volop Brede Ereprijs op Kaliwaalduin
24 mei 2012

Op het Kaliwaalduin in de Leeuwense Waard is net als in 2010 de Brede Ereprijs (Veronica austriaca) opgedoken. Deze rode lijst soort vindt langs de Nederlandse rivieren de rand van zijn verspreidingsgebied.
Lees meer...


Wildernis, de vos en zijn prooidieren
24 mei 2012

In veel van de gebieden die FREE beheert loopt naast onze grote grazers ook de vos rond. Een slim roofdier dat zich perfect weet aan te passen. Er staan veel dieren op zijn menu zo blijkt
Lees meer...


De QuickEHS kan op steun rekenen
22 mei 2012

De afgelopen twee maanden kon u uw mening geven over de Quick EHS, een concept om alvast een snel simpele vorm van de EHS te creŰren in deze tijdens van crisis. Meer dan 60% van de stemmers gaf aan dit een goede optie te vinden.
Lees meer...


De-domesticatie in de praktijk: deel I geboortesynchronisatie
21 mei 2012

De runderen en paarden van FREE Nature doorlopen een proces van verwildering of de-domesticatie. Hierbij deel I van een serie over wat er zoal komt kijken bij dit proces van de-domesticatie: geboortesynchronisatie.
Lees meer...


Merries op de Staart
21 mei 2012

Afgelopen vrijdag zijn er een 2-tal jonge merries losgelaten de Staart, de al aanwezig hengsten moeten nu volop in beweging. Hiermee zet deze groep Koniks een nieuw stap richting een natuurlijke kudde.
Lees meer...


Hooglanders in alle kleuren en maten
17 mei 2012

Schotse Hooglanders in de Nederlandse natuur zijn inmiddels een bekende verschijning. Dit roodbruin gekleurd ras komen we regelmatig tegen. Minder algemeen zijn de zwart gekleurde dieren en er is zelf een blonde variant.
Lees meer...


Wilde paarden ook inheems in Noord Amerika
16 mei 2012

Hoewel we in Europa de laatste decennia steeds meer ervaring opdoen met wild levende paarden was het in de Verenigde Staten tot voor kort gebruikelijk om wilde paarden te bestrijden en als uitheemse soort te beschouwen.
Lees meer...


Koniks naar Ost Friesland
7 mei 2012

Eind april is een kudde koniks losgelaten in een natuurgebied in Ost Friesland beheerd door de NABU. De dieren waren afkomstig uit de Rug in Limburg. In totaal hebben 27 dieren hebben een nieuwe plek gevonden in Duiste natuurgebieden.
Lees meer...


Hoe een koe een vis vangt
3 mei 2012

Is deze Galloway speciaal getraind om te gaan vissen op snoek of baars? Helaas niet, maar menselijk afval kan soms tot vervelende situaties leiden.
Lees meer...


Grote grazers, insecten en gele kwikstaarten
3 mei 2012

Het voorjaar is volop aangebroken. Vogels als de gele kwikstaart zijn druk op zoek naar insecten voor hun jongen. Deze vinden ze onder andere tussen de poten van grote grazers als Schotse Hooglander, Galloway of Konik.
Lees meer...


Rangordegevechten in beeld
2 mei 2012

Voor een succesvol leven in de vrije natuur moet je soms vechten voor je plekje. Zo heeft FREE beheerder Esther Linnartz onlangs ervaren op bezoek op de Slikken van Flakkee. Hier een tweetal filmpjes.
Lees meer...


Onwennig in een nieuwe kudde
2 mei 2012

Onlangs werd in natuurgebied de Staart bij Oud – Beijerland een nieuwe stier losgelaten, een jong dier van 1,5 jaar oud. In zijn nieuwe kudde kan hij de komende jaren rustig opgroeien. Maar eerst een beetje onwennig en erg voorzichtig kennis maken.
Lees meer...


Klimaatbuffer Koedood feestelijk geopend
26 april 2012

Op donderdag 26 april is de klimaat buffer Koedood feestelijk geopend. Natuurontwikkeling, waterbuffering en recreatie gaan hier de komende jaren hand in hand. Lokale basisschool leerlingen hadden de eer om de eerste kudde Schotse Hooglanders los te laten.
Lees meer...


Vijf jaar wisenten in het Kraansvlak!
24 april 2012

Dinsdag 24 april 2012 was het exact vijf jaar geleden dat de eerste 3 wisenten arriveerden in het Kraansvlak. Inmiddels bestaat de groep uit 15 dieren en deze zomer zullen waarschijnlijk wederom kalfjes worden geboren.
Lees meer...


Toekomstvisie Mantingerveld afgerond
18 april 2012

2011 stond voor de dorpen Mantinge, Balinge, Garminge, Nieuw Balinge en Natuurmonumenten in het teken van de nieuwe natuurvisie Mantingerveld, Mantingerbos en –weiden. Nu ligt er een nieuw fundament voor de komende 20 jaar.
Lees meer...


Studenten Helicon 's Hertogenbosch ontwikkelen plannen voor Diezemonding
12 april 2012

FREE Nature daagt samen met Stichting Doel & tasty Green Lifestyle Experience studenten Milieu en Ruimte uit om vanuit 'people, planet & profit' de Diezemonding verder te ontwikkelen tot een verrassend gebied voor de stad 's Hertogenbosch.
Lees meer...


Opening veilige oversteek grote grazers Geuzenbos Amsterdam
11 april 2012

Op 11 april om 16.30u wordt de passage over de Wethouder van Essenweg geopend. De twee afzonderlijke delen van het geuzenbos vormen vanaf dan een aaneengesloten verrassend natuurgebied
Lees meer...


Klapekster bezoekt de Staart
10 april 2012

In verschillende begraasde gebieden zijn deze winter klapeksters gezien, het meest recent in de Staart bij Oud Beijerland
Lees meer...


Meer nieuws...