Europese graslanden net zo divers als tropisch regenwoud

Nieuwe aanwijzingen voor een half open wildernis

Bron
Vr. 16 – 03 - 2012

Wat is de meeste soortenrijke plek op aarde, het tropisch regenwoud van Zuid Amerika? Een internationale studie, onlangs gepubliceerd in het Journal of Vegetation Science trekt dit in twijfel. De Europese graslanden zijn misschien wel net zo soortenrijk.

Het team van onderzoekers bekeek de soorten rijkdom op verschillende schalen, van een oppervlakte van 1 mm2 tot aan oppervlaktes 1 hectare. Op grotere schaal van boven de 50 m2 is het tropisch regenwoud nog steeds met meest divers. Maar wanneer je kijkt op een kleinere schaal dan blijkt plotseling dat de begraasde en gemaaide graslanden van centraal en oost Europa de meest soortenrijke gebieden zijn.

Maar waar komt deze rijkdom vandaan? Deze soorten kunnen onmogelijk zijn geŽvolueerd in gesloten bossen. Oude theorieŽn dat onze oernatuur een gesloten boslandschap was komt hiermee verder onder druk te staan. In plaats daarvan was ons landschap veel eerder een half open systeem, vol met grote planteneters die deze graslanden onderhielden. Niet alleen soorten als wild rund en paard, maar ook herten, wilde ezels, steenbokken, wisenten, moeflons en saiga. Later verdwenen deze wilde soorten en maakten ze plaatsen voor gedomesticeerde dieren met hun herders. Maar door nieuwe economische tijden dreigen ook zij te verdwenen. Is het nu de juiste tijd voor de terugkeer van al onze wilde dieren?