Winters kalf bij de TaurOssen

Ma 13 – 02 – 2012

Vlak voor het invallen van de dooi, is afgelopen zaterdag nacht een kalf geboren bij de TaurOssen in  ’t LuuŽke, onderdeel van het Kempen~Broek. Het lijkt wel of moederkoe er op heeft gewacht. Nu de dooi invalt is in de laatste nacht met -10 een kalfje geboren. Het kalf heeft geen enkel probleem met de koude en komt direct goed mee met de kudde. Hieruit blijkt maar weer dat deze runderen uitstekend aangepast zijn aan een leven jaarrond buiten in de natuur.

Het beestje heeft zijn draai in de kleine kudde al gevonden en is helemaal opgenomen in de groep. Vrolijk dartelend kijkt hij in het besneeuwde landschap om zich heen. In het korte ochtendrood licht zijn donzige vacht mooi op. Doordat hij nog een beetje vochtig is, bevriest zijn bontjas, maar moeders likt hem regelmatig warm, zodat hij geen kou vat.

Kleiner dan een pitruspol en toch al dapper alleen op verkenning. Z’n moeder houdt ‘m goed in de gaten en als hij iets doet wat haar niet zint, krijgt hij een opvoedkundige tik. Na het speeluurtje is het tijd om te slapen. Hij nestelt zich lekker tegen een warme pol aan en valt vredig in slaap. Uiteraard is het altijd mogelijk om op kraamvisite te komen. Moeder en kind zijn echter wel gebaat bij enige rust.

     

Foto's: Bob Luijks