Tudanca’s moeder instinct

Di 31 – 01 - 2012

Op bezoek bij collega begrazer Peter van Geneijgen wist FREE’er Arjen Boerman een mooi schouwspel vast te leggen. Een koe van het ras Tudanca hield keurig een nieuwsgierige New Forest Pony op afstand.

Collega begrazer Peter van Geneijgen begraast al een aantal jaar het natuurgebied de Planken Wambuis van Natuurmonumenten. Dit doet hij met het voor Nederlandse begrippen nog redelijk onbekende ras Tudanca. Dit Spaanse runderras blijkt uitstekend uit de voeten te kunnen op de schrale heides van de Zuid Veluwe. Ook ons klimaat deert hem niet, in de Spaanse bergen is het ’s winters wel eens kouder. Naast Tudancas lopen hier onder andere een paar Schotse Hooglanders, Sayaguesa's, een ander Spaans runderras, en enkele New Forest Pony’s.

Afgelopen vrijdag vond er dus een mooi schouwspel plaats. Een groepje runderen bestaande uit een volwassen Tudanca koe, een 2 weken oud kalf en jaarling kruising Tudanca x Schotse Hooglander bevonden zich op de vlakte. De Jaarling zorgde voor de oppas zodat de koe rustig kon grazen. Na een tijdje als kalf en pink bij elkaar hebben gelegen, kwam er een merrie samen met een paar andere een kijkje nemen bij het jonge kalf. In het verleden is het wel eens voorgekomen dat er kalveren zijn getrapt. De koe die vlakbij aan het grazen was twijfelt niet, maar onderneemt gelijk actie. Ze jaagt de merrie weg, waarna ze samen met het kalf en de kruising rustig weg loopt.