Opmars Bever Hoekse Waard

Wo. 25-01-2012

De Hoeksche waard wordt in gestaag tempo gekoloniseerd door bevers. Afgelopen dinsdag is een medewerker van FREE Nature, na een tip, op zoek gegaan naar een beverburcht in de Geertruida Agaathapolder en de Blankertse griend. Dit gebied grenst aan het begrazingsgebied Kuipersveer, welke door FREE wordt beheerd in opdracht van de Suikerunie.

Het Blankertse griend is een oud hakgriend waar nog driftig wordt geknot door vrijwilligers. Langs het wandelpad, wat door het gebied loopt, is een takkenril opgeworpen van griendhout. En juist hier bleek een bever zijn intrek te hebben genomen! Pal naast het pad. Een hoop geknaagde takje en een modderspoor verraadde zijn aanwezigheid, een onopvallend gat in de takkenril bleek de ingang van deze prefab-beverburcht. De bever zat binnen en was totaal niet onder de indruk van onze aanwezigheid. Als je naar binnen keek kon je hem zien zitten op een bedje van houtsnippers, en als je goed luistert naar het onderstaande filmpje kan je hem zelfs horen knagen. Hij gaat rustig zijn gang terwijl de mens slechts op enkele meters van hem staat te luisteren.


Dit gebied is werkelijk een walhalla voor bevers: prefab-burchten worden voor ze opgeworpen, het dunne wilgenhout, van de bomen gezaagd en op hopen neergelegd, vormt een ideale voedselbron of dient als extra bouwmateriaal. De bever hoeft ze alleen nog maar op te halen. Geweldig, zo’n cultuurbever!