Klapekster in Drielandenpark

Di 24 – 01 – 2012
Bron: ARK Natuurontwikkeling

Afgelopen weekend werd voor de eerste keer een klapekster gezien in Xhonneux, onderdeel van het Drielandenpark bij Vaals. Een unicum voor deze regio in het diepe zuiden van Nederland. Waarschijnlijk is het een overwinteraar en de nieuwe ruige natuurgebieden bieden genoeg voedsel in de vorm van muizen en eventueel kleine zangvogels.

De beheerders van FREE n ARK zagen de klapekster die haar prooi (woelmuis) keurig volgens het boekje op een tak spietste. Dat leverde enkele bloederige foto’s op. Helaas lukte het niet om ook nog een paar goede foto’s van de Klapekster zelf te maken.

In Zuid-Limburg worden zelden klapeksters gezien. Alleen op de heide rondom Brunssum worden ze jaarlijks gezien. Over de grens zitten ze vaker, maar dan geconcentreerd rondom het hoogste punt van BelgiŽ op de uitgestrekte venen van de Hautes Fagnes.
Klapeksters zijn in Nederland uitgestorven als broedvogel, maar vogels uit het hoge noorden overwinteren hier nog steeds. Waarschijnlijk is deze Limburgse vogels dan ook een gast uit het koude noorden.

In het Drielandenpark kan in de zomer zijn familielid de grauwe klauwier worden gezien. Zomer 2011 bracht ene paar drie jongen groot.
Met waarnemingen van beide klauwieren bewijzen de nieuwe natuurgebiedjes rondom Vaals dat een beetje verruiging goed is voor deze zeldzame vogels.

FREE Nature en ARK Natuurontwikkeling werken hier samen aan de ontwikkeling van een nieuw uitgesterkt natuurgebied. FREE Nature verzorgt hier de natuurlijke begrazing middels het inzetten van zwarte Schotse Hooglanders.