Hoog water drijft grazers uit de uiterwaarden

wo 11 – 01 – 2012

Uiterwaarden liepen langzaam vol met water wat ervoor zorgde dat veel dieren een veilig heenkomen moesten zoeken. Voor vele muizen was het een sprint naar de dijken, waar hongerige reigers en kraaien op hen stonden te wachten. Op zich niets bijzonders, de natuur werkt immers al eeuwen zo. Ook de bevers uit onder andere de Millingerwaard moesten een tijdelijk heenkomen zoeken. Nu hun burchten onder water staan zoeken ze het hoger op en rusten ze overdag op enkele stammen of takken tussen het water.

Ook Normaal wordt hun leefomgeving afgeschermd door een draadje. En dus waren de beheerders van FREE de afgelopen periode druk bezig met het verplaatsen van dieren naar tijdelijke opvangplaatsen. Dit zijn de zogenoemde Hoogwatervluchtplaatsen. En ook dit is niets nieuws, FREE werkt al jaren zo en gemiddeld 1 a 2 keer per jaar staan de dieren dus tijdelijk hogerop op het droge.

Maar ook van nature, wanneer dieren vrij kunnen migreren, zouden we deze bewegingen zien. Hoog water is van alle tijden en eeuwen en verdrijft al eeuwen lang grote grazers uit de overstromingsvlaktes. Deze zelfde uiterwaarden trekken, wanneer ze droogvallen, weer honderden grazers aan. Het slib en klei wat de rivier hier afzet zorgt voor voedselrijke omstandigheden en veel mals gras het komende groeiseizoen. In dit proces, wat duizenden jaren lang zelf zijn gang kon gaan, moet de mens nu dus een handje helpen.