2012 januari - maart

Grazers trekken terug naar Naardermeer
22 maart 2012

Grote delen van de graslanden rondom het Naardermeer zijn nat, soms zelf te nat. Van nature zouden grote grazers ’s winters wegtrekken naar hogere gronden.
Lees meer...


Verdeeldheid over rasters in de natuur
21 maart 2012

Naar aanleiding van een onlangs gehouden peiling op deze website bleek dat de meningen over rasters en hekwerken in de natuur erg verdeeld zijn.
Lees meer...


De Quick EHS
20 maart 2012

De Ecologische Hoofdstructuur, jaren geleden bedacht om natuurgebieden te verbinden, staat onder druk! Is de Quick EHS een alternatief is deze tijden van crisis.
Lees meer...


Kalvertijd in Kempen~Broek
19 maart 2012

Op 11 februari werd op de Stramprooierheide in het Kempen~Broek het eerste Tauros kalf van dit jaar geboren en inmiddels zijn er al meer kalfjes in de nieuwe ruige natuur bijgekomen.
Lees meer...


Europese graslanden net zo divers als tropisch regenwoud
16 maart 2012

Wat is de meeste soortenrijke plek op aarde, het tropisch regenwoud van Zuid Amerika? Een internationale studie trekt dit in twijfel. De Europese graslanden zijn misschien wel net zo soortenrijk!
Lees meer...


Oeverzwaluwwand Rozenburg afgeschraapt
15 maart 2012

De oeverzwaluwwand op de Landtong Rozenburg is weer afgeschraapt. Vanaf begin april kunnen we deze sierlijke vogel weer in ons land verwachten.
Lees meer...


Einde der schaarste in zicht
12 maart 2012

Gras begint te groeien. Met het aangename weer van de laatste dagen lijkt de lente definitief door te breken.
Lees meer...


Wisentkudde verkent nieuw leefgebied
12 maart 2012

Sinds 7 maart hebben de wisenten een groter leefgebied tot hun beschikking. Op 11 maart was het zo ver: het nieuwe leefgebied werd verkend!
Lees meer...


Eenmalig wildernisvlees afhalen in Amsterdam en Haarlem
9 maart 2012

Op maandag 19 maart bestaat de mogelijkheid om eenmalig wildernisvlees af te halen in de omgeving van Amsterdam en Haarlem. Bestelling dienen voor dinsdag 13 maart 16:00 bij ons binnen te zijn.
Lees meer...


Meer runderen en wisenten, minder koniks in 2011
8 maart 2012

In 2011 zijn het aantal runderen en wisenten van FREE Nature weer toegenomen het aantal Koniks is iets afgenomen.
Lees meer...


Wisenten Kraansvlak krijgen meer ruimte
7 maart 2012

Het gaat goed met de wisenten in het Kraansvlak. De kudde groeit voorspoedig en er is besloten om de huidige pilot met 5 jaar te verlengen tot 2017.
Lees meer...


Lang verwachte bever Ewijk
6 maart 2012

Bevers doen het goed de laatste jaren en duiken op steeds meer plaatsen op en nu zijn dan toch ook echt de eerste beversporen op de Ewijkse Plaat gevonden.
Lees meer...


Kivido ruimt de Staart
6 maart 2012

Vorige week dinsdag en donderdag zijn de kinderen van BSO Kivido uit Oud-Beijerland in samenwerking met het Hoeksewaardse Landschap druk bezig geweest met het ruimen vuil in natuurgebied de Staart.
Lees meer...


Rhino virus en Koniks
5 maart 2012

Op dit moment heerst er onder paardenhouders in Nederland het zogeheten Rhino virus. FREE heeft besloten voor minimaal de komende twee weken geen Koniks te verplaatsen.
Lees meer...


Elfde roedel wolven in Lausitz
28 februari 2012

In december 2011 is op de valreep nog een nieuwe roedel wolven in de Duitse regio Lausitz ontdekt. Zo maakte BŁro LUPUS bekend.
Lees meer...


Volgers FREE positief over waterbuffels
27 februari 2012

Volgers van FREE Nature hebben over het algemeen positief gereageerd op de poll over waterbuffels in de Europese natuur.
Lees meer...


FREE Nature lanceert Engelse website
27 februari 2012

Nadat op 9 januari FREE haar Nederlandstalige website heeft gelanceerd is het nu tijd voor de Engelstalige versie. Vanaf nu kunnen ook onze internationale contacten ons op het internet vinden.
Lees meer...


Weg met de hekken, lang leve de rasters
24 februari 2012

Geef je mening over de rasters, heiningen en hekwerken in de Nederlandse natuur. Een doorn in het oog of noodzakelijk kwaad?
Lees meer...


Gezenderde wolf verenigd met roedel
24 februari 2012

Afgelopen december werd er in de Duitse regio Lausitz een pup aangereden. Nadat ze in quarantaine is hersteld werd ze weer vrijgelaten. Een fotoval toont nu aan dat ze weer met haar ouderlijk roedel optrekt.
Lees meer...


Natuurvrijwilligers Munnikenland gezocht!
23 februari 2012

Natuurvrienden opgelet….. Expeditie Loevestein en Staatsbosbeheer zijn op zoek naar jou! Het mooie natuurgebied bij Slot Loevestein vormt de thuisbasis van Expeditie Loevestein.
Lees meer...


Winter en koniks samen ideale bosomvormers
23 februari 2012

Jaarlijkse wordt er veel moeite verricht om bestaande bossen te openen. Natuurlijke begrazing met koniks kan hier heel goed bij helpen. Nu het gras niet groeit is boombast een erg smakelijk tussendoortje.
Lees meer...


Wildernisvlees in NRCnext
22 februari 2012

Schotsehooglander-salade, een recept van culinaire recensent Menno Steketee van NRCnext was op dinsdag 21 februari in de krant te lezen. Hij nam de moeite om te kijken wat er met de grote grazers in de natuur gebeurt.
Lees meer...


Integreren in Bulgarije
21 februari 2012

Sinds afgelopen najaar werkt FREE Nature aan de verwildering van de groep Koniks in de Bulgaarse Rodopen. Nu tijdens de eerste winter krijgen de dieren nog een beetje hulp om in de Bulgaarse Wildernis te integreren.
Lees meer...


Onderzoek naar Vossen en Grauwe gansen
21 februari 2012

De aantallen in ons land broedende grauwe ganzen nemen nog steeds toe en daarmee de schade. Onderzoek in de Gelderse Poort moet uitwijzen wat de invloed van vossen is op broedende grauwe ganzen door gezenderde vossen te volgen.
Lees meer...


Structuurrijk Geuzenbos
20 februari 2012

Verspreid over een zestal dagen is er ook deze winter weer hard gewerkt om meer variatie en structuur aan te brengen in het Geuzenbos. Iedere winter gaat een groep vrijwilligers het bos in om hier hard te werken.
Lees meer...


Winter nog lang niet voorbij!
14 februari 2012

Hoewel de vrieskou heeft plaatsgemaakt voor de dooi en de ijspret van miljoenen Nederlanders alweer ver achter ons lijkt te liggen is de winter voor onze grote grazers nog lang niet voorbij.
Lees meer...


Winters kalf bij TaurOssen
13 februari 2012

Vlak voor het invallen van de dooi, is afgelopen zaterdag nacht een kalf geboren bij de TaurOssen in het Kempen~Broek. Het lijkt wel of moederkoe er op heeft gewacht.
Lees meer...


Veel houtsnippen op de Landtong Rozenburg
13 februari 2012

Net als iedere winter, verblijven er momenteel weer honderden Scandinavische houtsnippen in ons land, zo ook op de Landtong Rozenburg. Het kan zo maar zijn dat plots een houtsnip voor je voeten opvliegt!
Lees meer...


Koniks door het ijs gezakt
10 februari 2012

Afgelopen donderdag zijn er twee koniks door het ijs gezakt in natuurgebied de Rug in Limburg. Een voorbijganger zag dit tafereel en belde de brandweer. Na ongeveer drie kwartier waren beide dieren weer op het droge.
Lees meer...


Jaarverslag Geuzenbos Amsterdam 2011
9 februari 2012

Sinds 2007 werken Stichting Free Nature en Havenbedrijf Amsterdam samen om natuurgebied het Geuzenbos te beheren. Om jaarlijks aan geÔnteresseerde betrokkenen uit te leggen wat er is bereikt maakt FREE Nature een jaarverslag.
Lees meer...


Wildernisschaatsen in het Munnikenland
7 februari 2012

Ook het Munnikenland is in de ban van Koning Winter. Het is de kracht van de natuur zelf die hier het landschap vormt, daar hoort ook de vorst bij!
Lees meer...


Winter stopt het bos
7 februari 2012

Nu de winter volop bezig is moeten ook de grote grazers zich hierop aanpassen. Dit doen ze onder andere door meer van houtige gewassen te eten.
Lees meer...


Vorst, er is water zat!
6 februari 2012

Na ruim een week vorst kan je je afvragen of al dat ijs niet voor problemen zorgt. Ja schaatsen is leuk, maar grote grazers als rund en paard moeten zo nu en dan iets toch drinken.
Lees meer...


Zeearend in de Erlecomse Waard
3 februari 2012

Vanmorgen werd een volwassen Zeearend in de Erlecomse waard ontdekt. Dit was alweer de tweede keer deze week dat er een Zeearend in de Geldersche Poort werd waargenomen.
Lees meer...


TaurOssen Kwaoj Ga‚t krijgen hapje extra
3 februari 2012

In het Kwaoj Ga‚t hebben de aanwezige TaurOssen afgelopen week extra hooi gekregen. Gewoonlijks kunnen deze halfwilde runderen prima zelf de winter doorkomen, in het Kwaoj Ga‚t is extreem weinig voedsel aanwezig.
Lees meer...


Koning Winter deert grazers niet
1 februari 2012

Na weken van kwakkel weer is Koning Winter dan eindelijk gearriveerd. Het deert de vrij levende runderen, koniks en wisenten van FREE Nature niet.
Lees meer...


Tudanca's moeder instinct
31 januari 2012

Op bezoek bij collega begrazer Peter van Geneijgen wist FREE’er Arjen Boerman een mooi schouwspel vast te leggen. Een koe van het ras Tudanca hield keurig een nieuwsgierige New Forest Pony op afstand.
Lees meer...


Verdwenen wilde Europese Waterbuffels
27 januari 2012

Wilde waterbuffels maakten ooit deel uit van de Europese megafauna. De German waterbuffalo association heeft nu het initiatief genomen deze soort terug te fokken
Lees meer...


De Loowaard in beweging
26 januari 2012

Boekje over 15 jaar natuurontwikkeling. Sinds de komst van de eerste Galloway-runderen naar de Kandiawaard op 17 april 1997 is er veel veranderd in de Loowaard. Dit boekje toont 32 van zijn ruim 1500 land- en luchtfoto’s.
Lees meer...


Opmars Bever Hoekse Waard
25 januari 2012

De Hoekse waard wordt in gestaag tempo gekoloniseerd door bevers. Afgelopen dinsdag is een medewerker van FREE Nature op zoek gegaan naar een burcht in het griend Kuipersveer.
Lees meer...


Spontane bosontwikkeling op de Landtong Rozenburg
24 januari 2012

Op de Landtong Rozenburg wordt sinds 2003 een voor Zuid-Holland uniek experiment uitgevoerd. De herplantplicht die voortvloeit uit de boswet wordt hier ingevuld door spontane bosontwikkeling
Lees meer...


Klapekster in Drielandenpark
24 januari 2012

Afgelopen weekend werd voor de eerste keer een klapekster gezien in Xhonneux. De beheerders van FREE n ARK zagen de klapekster die haar prooi keurig volgens het boekje op een tak spietste.
Lees meer...


Jaarverslag Kuipersveer 2011
19 januari 2012

Aan de noordkant van de Hoekse Waard ligt aan de oever van de Oude Maas het gebied Kuipersveer. Het gebied grenst aan de uit bedrijf genomen suikerfabriek en is eigendom van de Suiker Unie. Kuipersveer is ca. 9 ha groot en oorspronkelijk buitendijks zoetwatergetijdengebied.
Lees meer...


Toenemend begrip en sociale controle
18 januari 2012

De media aandacht in de lente van 2011 voor de Koniks op de Staart heeft ertoe bij gedragen dat de dieren hier weer natuurlijker gedrag zijn gaan vertonen. Dit is vooral te danken aan een verandering in het gedrag van het publiek.
Lees meer...


Komt de wolf nu nog sneller?
18 januari 2012

Verschillende bronnen melden dat de wolf zich in 2011 in Duitsland heeft verdubbeld. De belangrijkste vraag die we hieruit kunnen stellen luidt; “Betekend dit nu ook dat de wolf zich nog eerder in Nederland zal vestigingen?”
Lees meer...


Hoog water drijft grazers uit de uiterwaarden
11 januari 2012

Na het hoge water in het Noorden van het land was het de afgelopen dagen de beurt aan het rivierengebied. De vele half wilde runderen en paarden die we in onze uiterwaarden tegen komen moesten het hoger op zoeken.
Lees meer...


Lancering nieuwe website
9 januari 2012

Na enkele maanden voorbereiding is het dan eindelijk zover. FREE Nature lanceert haar nieuwe website. Vanaf vandaag is al het nieuws van FREE Nature te volgen via onze gloed nieuwe website.
Lees meer...


Zie ook het nieuws uit 2011