Konik te rijk in Bulgarije

ma 19 – 12 - 2011

Als onderdeel van het project “Goud van TraciŽ” leeft er sinds enkele maanden een kudde Koniks in Bulgarije. Of anders gezegd en groep Tarpans. Net als in Nederland leefden er ooit in Bulgarije grote groepen wilde paarden. Binnen de Bulgaarse wet is de Tarpan zelfs nog genoemd als inheemse beschermde diersoort. Voor dit project is gekozen om de Koniks, die direct afstammen van de wilde paarden in centraal Europa, de naam Tarpan mee te geven.

Het uitzetten van de dieren hier gaat niet zomaar. Gedurende het eerste jaar vindt er een acclimatisatie plaats aan de lokale omstandigheden. Dit vooral met het oog op de strenge Bulgaarse winters, de zeer warme zomers en de aanwezigheid van de wolf hier. Voorlopig lopen de dieren dan ook binnen een beperkt omheind gebied, maar wel met als doel om uiteindelijk de volledige vrijheid terug te krijgen.


Foto: Bulgaarse begraasde landschappen © www.wildernisfoto.nl

Dat dit extra werk oplevert bleek onlangs toen een jong veulen werd uitgestoten. Het moment van uitstoten verschilt dus van dier tot dier. Meestal gebeurt dit op een leeftijd van 2-3 jaar. Soms al na 1 jaar en een ander dier blijft tot zijn 4e bij zijn of haar moeder. Dit maal werd een zeer jong veulen uitgestoten, een diertje geboren in maart 2011. Door de beperkte oppervlakte van het uitwenterrein kon het dier hier niet achter blijven.

Daardoor heeft de lokale toezichthouder ervoor gekozen om dit veulen op een apart stukje in de grote enclosure te zetten. Vanaf dat moment bezochten alle paarden het veulen nog dagelijks, waarbij eigenlijk alleen de leidhengst agressief gedrag vertoonde. Voor de zekerheid is er voor gekozen om eerst het veulen van haar wonden te laten herstellen, voordat ze naar de hengstengroep in een ander gebied werd gebracht.

Dit is uiteindelijk op 5 december gebeurt. In eerste instantie is ze losgelaten in de kraal binnen de enclosure. Dit omdat wij mensen dachten dat de hengsten nog wel eens opdringerig zouden kunnen worden van zoveel vrouwelijk schoon. Maar eigenlijk was het tegendeel het geval. De merrie die losgelaten werd rende van blijdschap een paar rondjes door de enclosure en de hengsten keken eigenlijk niet op of om. Achteraf is dat eigenlijk ook wel logisch, want zo’n jong beestje wordt als merrie pas interessant nadat ze voor het eerst vruchtbaar is geworden.