Geldersche Poort: Noord oevers

Deelgebieden Klompenwaard en Sterreschans

Opdrachtgever: Staatsbosbeheer
Beheerder FREE: Fokko Erhart

De Klompenwaard, gelegen bij Doornenburg, vormt het splitsingspunt van de rivieren Waal en de Rijn . Vanwege zijn strategisch ligging is hier in tussen 1869 en 1871 Fort Pannerden gebouwd, als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het gebied is ongeveer 100 hectare groot. Van noord naar zuid is het gebied meer dan 2 km lang en west naar oost ben je 3 km onderweg.

Natuurlijke Begrazing

De voorheen aanwezig landbouwgronden zijn in 1999 terug gegeven aan de natuur. Sindsdien leven het hele jaar rond zelfredzame kudde runderen en Konik-paarden (houd minimaal 25 meter afstand tot de dieren en doorkruis de kuddes niet!). Deze dieren zijn hier ingezet om de vegetatie af te grazen. Jaarlijks worden dieren gevangen om de aantallen te reduceren, zodat de overgebleven dieren in de winter voldoende te eten hebben. Verder lijden deze dieren hun eigen onbekommerde leventje.
Sinds december 2012 zijn de zwarte hoornloze Galloway-runderen vervangen door de Rode Geus. Dit is gedaan vanuit de verwachting dat dit nieuwe rund beter in staat is om aan de wensen van de beheerder te voldoen.

 

Nevengeul

Door het afgraven van de klei heeft de rivier meer ruimte gekregen, waardoor de rivierveiligheid verhoogt is. De graafwerkzaamheden zijn zo ontworpen dat er een nevengeul is ontstaan. Daarnaast heeft deze geul een bijzonder waarde voor de natuur. Vissen kunnen er hun eieren afzetten en de Bever heeft er zich gevestigd. De oplettende vogelaar kan er het kleurrijke IJsvogeltje of de Oeverloper spotten.

Wandelen

Dit gebied is opengesteld voor wandelaars en fietsers. Honden mogen mee, mits ze aangelijnd zijn. Vooral langs de oever van de rivier komt ’s zomers een enorme bloemen pracht tot bloei. Maar andere delen van het gebied zijn ook een bezoek waard. Het leuke van de Klompenwaard is dat je er vrij mag struinen, dus ook buiten de paden.