Landtong Rozenburg

Eigenaar: Havenbedrijf Rotterdam N.V., Rijkswaterstaat en deelgemeente Rozenburg
Opdrachtgever: GZH
Beheerder FREE: Tanja de Bode

De Landtong Rozenburg ligt ingeklemd tussen de Nieuwe Waterweg en het Calandkanaal. Vandaar de naam. In 2000 was dit gebied één van de voorbeeld gebieden van het project `Nieuw Rotterdams Peil’ van het WNF. Sindsdien heeft het gebied zich prachtig ontwikkeld met opgaande struweel, open plassen, grasvlakte en kruidenruigtes.

Natuur in de Haven

Het natuurgebied ligt midden in de Haven. Een vreemd contrast zo lijkt het, maar niets is minder waar, het gebied heeft zelfs zijn bestaansrecht te danken, juist aan deze haven. Zo’n 100 jaar terug lag hier een kronkelige rivier, de Scheur. Hierover voeren de vissers van Maassluis, Vlaardingen en Schiedam en de handelslieden uit Rotterdam. De havens groeiden en de rivier moest worden recht getrokken en verdiept. Zo ontstond de Nieuwe Waterweg en het eiland van Rozenburg, een landbouwenclave. Havens groeiden verder en zeeschepen werden steeds groter. Sommigen redden het niet meer om de rivier helemaal naar Rotterdam op te varen. Zo werd in de jaren ’70 het Calandkanaal gegraven en werden de havens naar de kust verplaatst. Tijdens deze periode kreeg de Landtong zijn huidige vorm. Doordat er gas en olieleidingen onder de grond lagen was bebouwing hier nooit toegestaan. Hiermee ontstond een groen recreatie en natuurgebied midden in de Haven.

Begrazing en bosontwikkeling

Tegenwoordig zijn Schotse Hooglanders en koniks enkele bewoners van de Landtong Samen met de konijnen vormen zij het landschap. Op slechts weinig plekken in Nederland is goed zichtbaar hoe duin- en kustbossen zich vormen onder natuurlijke omstandigheden en onder natuurlijke begrazing. De Landtong Rozenburg is zo’n plek met tal van mantels en zoomen, steeds weer laat het landschap je verrassen. En sta je in één van de laagtes dan kan het zo maar zijn dat je niet eens door hebt dat je in één van de drukste plekken van Nederland zit. Je waant je dan in een ware wildernis!