Wolf terug in BelgiŽ!

Do. 22 – 09 - 2011

Op 4 augustus deze zomer zijn in de Belgische Ardennen filmopnames gemaakt van een wilde wolf. De beelden zijn eerst door tal van experts bekeken, waarna de conclusie was dat het een wilde wolf moest zijn. Het schuwe gedrag, de tekening in zijn vacht, zijn bouw en zijn krachtige voorkomen maakten dit duidelijk aan de Franse wolvenexpert Eric Marboutin.

Een Belgisch filmteam van Dieren in Nesten was op zoek naar de lynx in de zuidelijke Ardennen. Op een geschikte plek werd een cameraval neergezet en enkele dagen later weer opgehaald. In plaats van een lynx werd op de beelden echter een wolf gevonden! Het is de eerste bevestigde wolf in BelgiŽ sinds 110 jaar.
Al lange tijd is duidelijk dat wolven vanuit Zuid-Frankrijk en ItaliŽ zich naar het noorden en westen toe uitbreiden. Inmiddels zitten er wolven van deze populatie in Oostenrijk, Zwitserland, Zuid-Duitsland en de Franse Vogezen. Ook de Duits-Poolse wolvenpopulatie breidt zich uit. De Belgische wolf komt net als de Nederlandse wolf bij Duiven waarschijnlijk uit het Zuiden.

Mensen hoeven voor deze wolven niet bang te zijn, maar onze schapen en geiten moeten we wel tegen wolven beschermen. Dit kan door de schapen achter schrikdraad te houden, ’s nachts op stal te zetten of een getrainde waakhond in te zetten.

Kijk voor informatie over de Belgische ontdekking op http://www.een.be/programmas/dieren-nesten.

Meer informatie, feiten en nieuws over wolven op www.wolveninnederland.nl.

Voor meer informatie over wolven kunt u bellen Roeland Vermeulen (06-2044 6830) of met Leo Linnartz (06-517 013 07).