Das

  • Das

Zelden gezien, bij velen bekend. Zo kunnen we de Das het beste omschrijven. Overdag leeft hij met zijn familie onder de grond in zijn burcht en komt pas in de schemering tevoorschijn. Dan gaat hij opzoek naar insecten, larveren, wormen en ander eiwitrijk voedsel. Ook mestkevers in begraasde gebieden gaan smakelijk naar binnen. Maar naast dierlijk voedsel eet hij net zo makkelijk van noten, bessen, knollen en zelfs gras. Hij vindt zijn leefgebied in uitgestrekte bossen, maar net zo goed in nieuwe natuurontwikkelingsgebieden of  aan de randen van cultuurlandschappen. Maar het meest kenmerkende aan de das is toch wel de zwart witte aftekening van de kop.

Door vervolgingen en vernietiging van leefgebied was de das rond 1900 bijna uit Nederland verdwenen. De stichting Das en Boom heeft hier verandering in gebracht door iedereen die te maken had met de das, bewust te maken van het belang van deze soort. Het werd de ambassadeur van het bijzondere Limburgse landschap en andere natuurgebieden in Nederland. De aanleg van dassentunnels en ander provinciaal beleid heeft ervoor gezorgd dat er weer tientallen bewoonde burchten zijn in Limburg, de Veluwe, Utrechtse en Sallandse heuvelrug en delen van Drenthe en Brabant.