Otter

  • Otter

De toekomst voor de otter in Nederland ziet er goed uit! Nadat het dier in 1988 was verdwenen uit ons land werd in 2002 begonnen met herintroductie in de de Wieden-Weerribben. De waterkwaliteit is de laatste jaren sterk vooruit gegaan, met een gezondere visstand tot gevolg. En juist in dit schone gezonde milieu doet deze toppredator het uitstekend. Inmiddels worden otters op steeds meer plekken in ons land waargenomen, o.a. langs de IJssel en in de Vechtplassen.

De otter behoort tot de marterachtigen, maar in tegenstelling tot de andere soorten uit deze familie leeft en jaagt hij rondom het water. Kenmerkend is zijn gestroomlijnde lichaam met een flinke staart. Ze leven zowel op het land als in het water. Tussen de tenen heeft de otter zwemvliezen, waarmee hij zich in het water kan voortbewegen. Het dieet bestaat voor 80 tot 90 % uit vis, aangevuld met waterinsecten, krabben en kreeften en amfibieŽn. Het natuurlijke leefgebied van de otter, omvat zowel zoet, brak als zout water. In Nederland vinden we hem vooral langs rivieren, beken en moerassen. Het leefgebied van de mannetjes kan zich uitstrekken van veertig tot soms wel tachtig kilometer, bij vrouwtjes is dit meestal kleiner zon twintig kilometer. Het territorium van een mannetje overlapt met dat meerdere vrouwtjes.