Lynx 

De lynx, onze grootste wilde kat, leeft van reeŽn, edelhert kalveren, hazen en biggen van wilde zwijnen. Ze leven solitair in gebied tussen de 50 en 500 km≤. De grote is afhankelijk van de dichtheid aan prooidieren. Net als andere roofdieren in Nederland zijn ze vanaf de Middeleeuwen door bejaging uit Nederland verdwenen.

In de twintigste eeuw is het tij gekeerd en komen lynxen op steeds meer plekken in Europa voor, waaronder de Belgische Ardennen en grote delen van Duitsland. Vanuit BelgiŽ en het Zwarte woud trekt de Lynx steeds meer naar het Noorden. Nu al worden ze af en toe waargenomen in Limburg. Er zijn verschillende personen die menen een lynx te hebben gezien, sommigen met zeer goede en gedetaileerde omschrijvingen. Het is wachten op het eerste fotobewijs. Dit kan nog een aantal jaren duren, maar theoretisch kunnen er al enkele tientallen lynxen in Nederland leven.

De lynx jaagt vanuit de dekking en is vooral ’s nachts actief. Hiervoor zijn gevarieerde landschappen nodig. Landschappen met gesloten stukken bos om je te verstoppen. Maar ook met lage struiken en vele overgangen, een landschap waarin zijn favoriete prooi, de ree, zich thuis voelt. Hierdoor krijg je hem niet snel te zien. Als je hem ziet, prijs jezelf dan vooral gelukkig!