2011

Hoogwatergolfje onderweg naar het Munnikenland
22 december 2011

Sinds afgelopen weekend was er een klein hoogwatergolfje onderweg naar het Munnikenland. Geen reden tot parniek, maar toch leuk om eens te kijken waar al dat water blijft.
Lees meer...


Plan van Aanpak duingebied Hoorn-Oosterend, Terschelling
22 december 2011

Samen met Bureau Noordtij heeft FREE Nature in opdracht van de Dienst Landelijk Gebied de ontwikkelingsrichting van het duingebied Hoorn-Oosterend, Terschelling in beeld gebracht.
Lees meer...


Konik te rijk in Bulgarije
19 december 2011

Als onderdeel van het project “Goud van TraciŽ” leeft er sinds enkele maanden een kudde Koniks in Bulgarije. Het uitzetten van de dieren hier gaat niet zomaar. Gedurende het eerste jaar vindt er een acclimatisatie plaats aan de lokale omstandigheden. Dat dit extra werk oplevert bleek onlangs toen een jong veulen werd uitgestoten.
Lees meer...


Beheer- en inrichtingsplan Schiermonnikoog afgerond
14 december 2011

Na een uitgebreid proces van maar liefst drie jaar is afgelopen donderdag het beheer- en inrichtingsplan voor het Nationaal Park Schiermonnikoog gepresenteerd. Nationaal Park Schiermonnikoog is een van de meest ongerepte dynamische gebieden van Nederland.
Lees meer...


Groeiend Geuzenbos
12 december 2011

Na maanden van voorbereiding en overleg was het afgelopen vrijdag eindelijk zover. Het Geuzenbos in Amsterdam is uitgebreid met maar liefst 15 hectare nieuw begrazingsgebied.
Lees meer...


Volop oranje mestzwammetjes
9 november 2011

In het Munnikenland rondom slot Loevestein zijn er momenteel volop Oranje Mestzwammetjes te vinden. Natuurlijke begrazing zonder ontwormen draagt bij aan een grotere rijkdom.
Lees meer...


Het is weer klissentijd!
24 oktober 2011

Een jaarlijks terugkerend fenomeen zijn de klissen in de vacht van de grazers. Juist doordat de zaden van deze plant zich vastklitten in staart en manen van rund en paard heeft deze soort een ruime verspreiding.
Lees meer...


Gezenderde Rode Geuzen
21 oktober 2011

Sinds kort lopen er Rode Geuzen rond met een GPS zender. Zes studenten van de opleiding Toegepaste Biologie aan de HAS in Den Bosch doen samen met FREE Nature onderzoek met behulp van GPS-kragen.
Lees meer...


Wolf terug in BelgiŽ!
22 september 2011

Op 4 augustus deze zomer zijn in de Belgische Ardennen filmopnames gemaakt van een wilde wolf. De beelden zijn eerst door tal van experts bekeken, waarna de conclusie was dat het een wilde wolf moest zijn.
Lees meer...


TaurOs in het veld
20 september 2011

De komende maanden, dat wil zeggen van september tot en met december 2011, worden op verschillende locaties in het Kempen~Broek runderen geplaatst die deel uit maken van het bijzondere project ‘TaurOs’.
Lees meer...


Eerste Wolf in Nederland?
2 september 2011

Terugkomst wolf nog onzeker. Een automobiliste wist foto’s van het dier te maken met haar telefoon, foto’s die duidelijke kenmerken van een Europese wilde wolf tonen. Ook buitenlandse experts kunnen op basis van deze foto’s nog geen zekerheid geven.
Lees meer...


Wolven snel in Nederland?
23 augustus 2011

In ons omringende landen gaat het goed met de wolf. Het aantal roedels neemt toe en hij komt op meer plaatsen voor. Zijn ze nu ook snel in Nederland?
Lees meer...


Recordaantal rivierrombouten
22 augustus 2011

Nog nooit werden er zoveel rivierrombouten gezien langs de oevers van de Oude Maas als nu in augustus.In het natuurgebiedje Kuipersveer zijn maar liefst 10 verschillende exemplaren geteld.
Lees meer...


Zeldzame Gouden Sprinkhaan op de Staart
28 juli 2011

Afgelopen woensdag is op de Staart een nieuwe soort ontdekt: de gouden sprinkhaan.
Lees meer...