Bekneld Konikpaard Landtong Rozenburg gered

Tijdens de reguliere kuddecontrole op de Landtong in Rozenburg, troffen beheerders Manon Willemstein en Tanja de Bode van FREE Nature 22 juni één van hun konikpaarden aan in een benarde positie. Het dier zat klem tussen twee bomen. De jonge merrie moet er vooruit tussen zijn gelopen, maar bleef hangen op de heupen. En toen zat ze muurvast. Groenservice Zuid-Holland (GZH), beheerder van Landtong Rozenburg, schoot ons te hulp en met vereende krachten wisten zij het dier te bevrijden.

lees verder

Beheer Konik-paarden nader uitgelegd

De aanwezigheid van paarden en/of runderen in voor het publiek opengestelde natuurgebieden is inmiddels een bekend fenomeen. In alle gebieden die FREE Nature beheert wordt er sinds jaar en dag op gewezen deze dieren niet te aaien of voeren. Helaas is dat bij een enkeling nog niet doorgedrongen. Dat is gevaarlijk voor de bewuste bezoeker, maar echt vervelend voor de overige mensen.

lees verder

 

Welkom!

Welkom op de website van FREE Nature,  de Foundation for Restoring European Ecosystems. FREE Nature werkt aan de ontwikkeling van gebieden waar de natuur zichzelf vormt. Natuurlijke processen krijgen de ruimte. Grote zoogdieren als bever, rund, paard, wisent en wolf zijn onderdeel van deze natuurgebieden. Mensen kunnen er in alle vrijheid van de natuur genieten. FREE Nature werkt samen met opdrachtgevers en partners aan het hele traject van visievorming tot praktisch beheer van kuddes. Het betrekken van mensen hierbij is onze natuur. 

Jaarverslag 2015

Voor u ligt het jaarverslag 2015 van FREE Nature. Een bijzonder jaar met weer de nodige verhalen uit de natuur.

Help koniks Rozenburg naar Atapuerca in Spanje

FREE Nature doneert een harem konikpaarden aan een natuurontwikkelingsproject in Noord-Spanje in Atapuerca. De paarden leven daar in een prachtig en authentiek natuurgebied. Voor het speciale vervoer naar Spanje is een flink bedrag nodig. Helpt u mee?

Vrienden van Kuipersveer

Aan de noordrand van de Hoeksche Waard, aan de oevers van de Oude Maas, ligt natuurgebied Kuipersveer. Vroeger onderdeel van de suikerfabriek om de tarra (bietenspoelgrond) op te slaan. Om Kuipersveer goed te kunnen beheren is geld nodig. FREE nature en Hoekschewaards Landschap zoeken daarom financiers.

Derde druk folder natuurlijke begrazing

Begin April is de derde druk van de Folder natuurlijke begrazing uitgekomen. Deze folder geeft het antwoord op zo’’n 15 verschillende vragen betreffende natuurlijke begrazing.

Som der soorten meer dan optelsom

Bij natuurlijke begrazing gaat het niet alleen over runderen en paarden. Er kunnen meer dieren in een gebied leven wanneer er sprake is van gemengde begrazing, maar ook hun invloed op het systeem neemt toe bij toenemend aantal soorten.

Cursus Natuurlijke begrazing 2016

Begrazing van natuurterreinen heeft een hoge vlucht genomen in Nederland. Vele natuurgebieden worden begraasd door runderen, paarden, schapen en tegenwoordig zelf door wisenten. Deze vijfdaagse cursus is onmisbaar voor iedereen die in de praktijk met natuurlijke begrazing te maken heeft.