Hemelvaartexcursie natuurlijke begrazing Noordwaard

De Noordwaard wordt steeds mooier. Bij de verschillende groepen grote grazers lopen veulens en kalveren rond. De kudde waterbuffels is inmiddels gegroeid tot 20 dieren en de Schotse Hooglanders staan verspreid over de gehele Noordwaard in verschillende deelgroepen. Op steeds meer plekken begin je de resultaten van de begrazing te zien. Geniet van al dit moois en ga mee op wandelexcursie in de Noordwaard op donderdag 25 mei, Hemelvaartsdag. Excursie start om 14:00 uur vanaf de Braspenning.

Ruimte voor de rivier

Medio 2016 is een start gemaakt met het natuurlijke beheer van de Noordwaard. Hoofddoelstelling van het gebied is rivierveiligheid in het kader van Ruimte voor de Rivier, een programma van Rijkswaterstaat. Om doorstroming van rivierwater te garanderen dient de vegetatie kort te blijven. Binnen deze kaders wordt het gebied zo natuurlijk mogelijk beheert. Natuurlijke begrazing draagt bij aan een rijke variatie aan bloemen en kruiden terwijl er ook tal van mogelijkheden zijn voor vele vogelsoorten. 

Grote grazers in de Noordwaard

De Noordwaard wordt begraasd door een unieke groep grote grazers. Schotse hooglanders, koniks en waterbuffels hebben elk hun unieke eigen gedrag en invloed op het landschap. Inmiddels hebben de kuddes de eerste winter en hoogwaters doorstaan. Sommige dieren zijn tijdelijk verhuisd maar inmiddels weer teruggekeerd. Wie weet ziet u wel een groep waterbuffel één van de kreken over zwemmen. Bij de koniks is nu veel interactie en jonge dieren proberen een nieuw harem te stichten. Natuurlijk gedrag van de dieren wat zijn weerslag heeft op het landschap. Hoe? Kom dan kijken en ga mee op excursie. 

Aanmelden

Excursie is gratis en start om 14:00 vanaf het kruispunt Braspenning/ galeiweg en duren ongeveer 2 uur. Aanmelden kan via noordwaard@freenature.nl onder vermelding van naam en aantal personen. De Noordwaard kan erg nat en modderig zijn, daarom raden goede stevige schoenen of laarzen aan. Het aantal deelnemers per excursie is beperkt, dus wees er op tijd bij!
De Noordwaard wordt beheerd door Gebr. Van Kessel B.V. i.s.m. partners FREE Nature en bureau Waardenburg.

Soort bijeenkomst struintocht
Datum 25 mei 2017 14:00 - 16:00

Details

Plaats Braspenning, Werkendam
Kosten gratis
Georganiseerd door FREE Nature i.s.m. Gebr. van Kessel
E-mailadres noordwaard@freenature.nl
Telefoonnummer 06 26 67 13 48